«Όχι» στο περιβαλλοντικό τέλος

Επέμειναν οι παρατάξεις στην αρχική τους στάση ενάντια στο περιβαλλοντικό τέλος, με την παράταξη της δημοτική αρχής να διαφοροποιείται για να μην υπάρξουν συνέπειες στην λειτουργία της ΔΕΥΑ. Συνέπειες που μετά τη νέα άρνηση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου κανείς δεν γνωρίζει ποιες μπορεί να είναι. Από προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι και πρόστιμο 600.000 ευρώ

Αν και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε την απόφαση (του περασμένου Ιουνίου) του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου να μην επιβάλλει το περιβαλλοντικό τέλος στην τιμολόγηση του νερού, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επέμειναν στην άρνηση, ενώ η παράταξη της δημοτικής αρχής άλλαξε στάση, προκειμένου να μην απειληθεί η ΔΕΥΑ Αγρινίου με πρόστιμο ή προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της. Έτσι με ψήφους 20-17 καταψηφίστηκε από την σύσσωμη την αντιπολίτευση η εισήγηση για την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από την παράταξη Παπαναστασίου διαφοροποιήθηκε ο Νίκος Γκρίζης.

H συζήτηση για το λεγόμενο «πράσινο» τέλος, το «περιβαλλοντικό κόστος και κόστος πόρου για την λεκάνη απορροής ποταμού Αχελώου», όπως λέγεται επισήμως ήταν μια συζήτηση, που αναπόφευκτα είχε μεγάλα περιθώρια για πάσης φύσεως λαϊκισμό. Σε συνέχεια, ενδεχομένως, της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, που αποφάσισε τη μη επιβολή του τέλους, παρά το γεγονός ότι η επιβολή του είναι υποχρεωτική. Μάλιστα σε εκείνη τη συνεδρίαση ομόφωνα οι παρατάξεις απαιτούσαν… την απόδοση αντισταθμιστικών για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής.
Οι ΔΕΥΑ της χώρας υποχρεούνται να εφαρμόσουν στα τιμολόγιά τους το περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο υπολογίζεται βάσει των κυβικών που καταναλώνει ο τελικός καταναλωτής και να το αποδίδουν στο Πράσινο Ταμείο. Πρόκειται για ένα τέλος που θεσμοθετήθηκε ουσιαστικά στο πλαίσιο εφαρμογής σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Το συγκεκριμένο τέλος στο δήμο Αγρινίου εκτιμάται ότι θα ανέρχεται το μέγιστο σε 20.000 ευρώ και θα αφορά ουσιαστικά τους βιομηχανικούς καταναλωτές, που θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 2 ευρώ το χρόνο, ενώ για τους οικιακούς καταναλωτές θα απορροφηθεί από την στρογγυλοποίηση που γίνεται στους λογαριασμούς, αφού το τέλος ανέρχεται σε 0,2% του λεπτού (!) του ευρώ. Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι δεν έγινε από το δήμο Αγρινίου ένσταση κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και από το γεγονός ότι τέθηκαν ζητήματα αναφορικά με τις επιπτώσεις, που θα έχει στη λειτουργία της ΔΕΥΑ Αγρινίου η τυχόν άρνηση στην επιβολή του τέλους. Από πολλούς ειπώθηκε ότι το θέμα επανέρχεται εκβιαστικά μετά από την ακύρωση της αρχικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Κ. Κιτσοπάνος χαρακτήρισε την επιβολή του τέλους νόμιμη αλλά ανήθικη και πρόσθεσε πως «οφείλουμε να εφαρμόσουμε το νόμο όσο σκληρός κι αν θεωρούμε ότι είναι, πόσο μάλλον όταν από την εφαρμογή του εξαρτώνται ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑ Αγρινίου». Όπως εξήγησε ο Κ. Κιτσοπάνος το ύψος του τέλους, που καθορίζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που τώρα είναι μηδαμινό, δεν αποκλείεται στο μέλλον να αλλάξει, ενώ διευκρίνισε ότι στο νόμο προβλέπεται για τη συμμόρφωση πρόστιμο μέχρι και 600.000 ευρώ. «Δεν είμαστε εδώ για να πληρώνουμε πρόστιμα, επειδή νομίζουμε ότι ένας νόμος είναι άδικος» είπε καλώντας σε ψήφιση του τέλους.

Η επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» ανέγνωσε την τοποθέτηση του Γ. Παπαναστασίου τον περασμένο Ιούνιο (χθες απουσίαζε από τη συνεδρίαση) και τόνισε ότι συμφωνεί με αυτή τη θέση. Ενώ αναρωτήθηκε με νόημα τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες και τώρα το Σώμα καλείται να αλλάξει στάση. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» Στ. Καμμένος στάθηκε στον εκβιαστικό τρόπο, με τον οποίο εισάγεται το θέμα στο συμβούλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η δημοτική αρχή πρέπει να πάρει την ευθύνη να ψηφίσει το τέλος αυτό, από τη στιγμή που δεν έκανε ένσταση στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο Κ. Ζώης από την παράταξη «Ο τόπος μας αξίζει» δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν ασκήθηκαν από το δήμο Αγρινίου όλα τα ένδικα βοηθήματα κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. «Είναι νόμιμο όμως και να αντιδρούμε και να εκφράζουμε τη διαφωνία μας» είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίμος Παπανικολάου, υπενθυμίζοντας την παρέμβαση της παράταξής του στην απόφαση του περασμένου Ιουνίου. Από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» ο Στ. Μερμίγκης στάθηκε στη εκβιαστική λογική με την οποία έρχεται το τέλος για ψήφιση και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να δεχθούμε η ΔΕΥΑ να λειτουργεί σαν εισπρακτικός μηχανισμός». Ο Γ. Καραμητσόπουλος από τη «Συμμαχία Πολιτών» σημείωσε ότι οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι πολιτικές και δεν μπορεί να ακυρώνονται παρά μόνο από το ίδιο το όργανο, ενώ έθεσε με έμφαση και το ζήτημα των αντισταθμιστικών που αναφέρονταν στην προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από την παράταξη του δημάρχου Αγρινίου οι τοποθετήσεις που έγιναν ήταν κατά του τέλους με χαρακτηριστικότερη ίσως αυτή του Κ. Καλαντζή, που ανέφερε ότι η πόλη θα έπρεπε να δίνει και όχι να παίρνει. Ωστόσο φάνηκε να εκτιμήθηκε τώρα περισσότερο το ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα στη λειτουργία της ΔΕΥΑ από την μη επιβολή του τέλους. Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο Β. Φωτάκης επεσήμανε ότι μια προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152 που εξετάζει τη νομιμότητα των αποφάσεων δεν θα είχε καμία τύχη από τη στιγμή που πίσω από το περιβαλλοντικό τέλος υπάρχει κοινοτική οδηγία.