Πρώτη επιλογή ο Άγριλος και όχι το Ορφανό Κρεμαστών

Δεν προχωρά η δομή στο Ορφανό Κρεμαστών
Ζητήματα ασφαλείας εμποδίζουν την εγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών

Εξετάστηκε από στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο εγκαταλελειμμένος οικισμός της ΔΕΗ στο Ορφανό Κρεμαστών του δήμου Αγρινίου, όμως δύσκολα θα προχωρήσει η συγκεκριμένη λύση καθώς εγείρονται ζητήματα ασφάλειας

Η ανεύρεση κατάλληλου χώρου για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων φυσικά και συνεχίζει να είναι ένα ζήτημα, που την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες. Πέραν της αρχικής απόφασης για τον Άγριλο εξετάζεται και η αντιπρόταση, που κατατέθηκε από το δήμαρχο Αμφιλοχίας Γιώργο Κατσούλα, αναφορικά με τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της ΔΕΗ στο Ορφανό Κρεμαστών του δήμου Αγρινίου. Πρόκειται για τον οικισμό που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960, για να στεγάσει το προσωπικό της ΔΕΗ, που απασχολούνταν στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος των Κρεμαστών, όμως τις τελευταίες δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί και παραμένει στην κυριότητα της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε αυτοψία την προηγούμενη εβδομάδα από κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στον εγκαταλελειμμένο για περισσότερα από 20 χρόνια οικισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» το κλιμάκιο που έκανε την αυτοψία διαπίστωσε πως πράγματι υπάρχουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία ανθρώπων στην περιοχή, ωστόσο την ίδια ώρα υπάρχει και προβληματισμός αναφορικά με ζητήματα ασφαλείας που ανακύπτουν σε σχέση με τη λειτουργία του φράγματος. Στο βαθμό που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων υπηρεσιών Ασφαλείας εξετάζονται αναφορικά με την εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων και ζητήματα ασφαλείας. Πόσο μάλλον, όταν εξετάζεται η εγκατάσταση δίπλα σε ένα φράγμα. Και αυτό γιατί, όπως είναι ήδη γνωστό, για τους ανθρώπους αυτούς επισήμως μέχρι να τελεσφορήσουν οι διαδικασίες για την ταυτοποίησή τους και την απόδοση ασύλου ή όχι, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για το ποιοι πραγματικά είναι.

Εξάλλου είναι γνωστό ακόμη και μέσα από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ότι η απελευθέρωση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι μέχρι πρότινος κρατούνταν σε κουρδικές φυλακές, μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία σήμανε συναγερμό στις Αρχές, ώστε να εμποδίσει την έλευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη ή τουλάχιστον να εντοπιστούν όσοι «μεταμορφώθηκαν» σε πρόσφυγες για να μπορέσουν να περάσουν απαρατήρητοι. Γι’ αυτό εξάλλου προ διμήνου υπάλληλοι της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής, καθώς και συνάδελφοί τους από τη Europol έπιασαν «δουλειά» στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτό το πλαίσιο πάντως μοιάζει αρκετά δύσκολο να προχωρήσει η εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων δίπλα στο υδροηλεκτρικό φράγμα των Κρεμαστών.

Μπρα ντε φερ Αμφιλοχίας – Αγρινίου ;
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρόλο που δεν προκύπτει επισήμως, πολλοί αποδελτιώνουν τις εξελίξεις και το παρασκήνιο της διαχείρισης του μεταναστευτικού στην περιοχή μας, ως ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Αμφιλοχία και Αγρίνιο για το ποιος θα πάρει το… μουτζούρη της δομής μεταναστών – προσφύγων. Η αλήθεια είναι ότι η δημοτική αρχή Αμφιλοχίας πιέστηκε να δεχθεί την λύση του Άγριλου και στην πίεση αυτή απάντησε με την αντιπρόταση για το Ορφανό Κρεμαστών. Μια πρόταση, που είναι αξιοσημείωτο πως έρχεται από το δήμαρχο Αμφιλοχίας, καθώς ο οικισμός του Ορφανού υπάγεται στη χωρική επικράτεια ενός άλλου δήμου, του δήμου Αγρινίου. Από την άλλη, η περίπτωση του παλιού στρατοπέδου στον Άγριλο, αν και είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, αυτή τη φορά φαίνεται ότι προέκυψε, όταν στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε η περίπτωση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Αγρίνιο και απορρίφθηκε ασυζητητί από τη δημοτική αρχή Αγρινίου. Τουλάχιστον έτσι αποδελτιώνεται από πολλούς στην Αμφιλοχία… Ίσως γι’ αυτό ο δήμαρχος Αμφιλοχίας στις τοποθετήσεις του μιλά για «στοχοποίηση» της περιοχής.