“Όχι” στην εκτροπή από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Με το ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής των Φορέων
Την υιοθέτηση του πρόσφατου ψηφίσματος της Συντονιστικής Επιτροπής των Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου. Το ψήφισμα δεν εγκρίθηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση, που μειοψήφησε, ζητώντας «το ψήφισμα να αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων στο θέμα».

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, αφού έκανε μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό της εκτροπής του Αχελώου, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία λογική απάντηση για το γεγονός ότι προωθείται και πάλι εκτροπή του Αχελώου. Υπογράμμισε ότι η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας κατά τις εκτροπής δικαιώθηκε παντού και πάντα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ενώ πρόσθεσε με νόημα πως για τα έργα της εκτροπής δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, γιατί το έργο ποτέ δεν θεωρήθηκε επιλέξιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναμενόμενα χαρακτήρισε απαράδεκτες τις κυβερνητικές προθέσεις και δήλωσε πως η συντονιστική των φορέων θα προσφύγει και πάλι στα δικαστήρια, όταν υπάρξει μια διοικητική πράξη που να μπορεί να προσληφθεί. Ο Γ. Παπαναστασίου είπε ακόμη με νόημα πως δεν μπορεί να θέλουμε να φτιάξουμε μια σύγχρονη Ελλάδα με παλιές συνταγές. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σχολίασε εμμέσως πλην σαφώς την επιλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου από το Πρωθυπουργό, η οποία ήταν εισηγήτρια στην υπόθεση του Αχελώου στην υπόθεση του ΣτΕ, λέγοντας με νόημα ότι δεν μπορεί αλλού να βλέπουμε περιβαλλοντικές ευαισθησίες και αλλού όχι.

Στη συνεδρίαση παρευρέθη και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος, ειρήσθω εν παρόδω η μόνη κοινοβουλευτική παρουσία στη συνεδρίαση, χαρακτήρισε πραξικοπηματική ενέργεια, αν τελικά προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου. Αφού θύμισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κλείσει οριστικά το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, τόνισε ότι τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης των υδάτων προέβλεπαν συγκεκριμένα έργα και δράσεις σχετικά με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, ωστόσο αυτά δεν προχώρησαν. Ακόμη ο Γ. Βαρεμένος ανέφερε ότι το όλα θέμα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, ούτε να δημιουργεί μια διαμάχη ανάμεσα σε Θεσσαλούς και Αιτωλοακαρνάνες, αλλά επειδή, όπως είπε, είναι θέμα που αφορά το σύνολο της χώρας και πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους μέλλοντος και σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» τόνισε ότι έπρεπε να είχε γίνει χθες μια αντίστοιχη σύσκεψη των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας με την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική πίεση στην κυβέρνηση για να γίνει αυτή η σύσκεψη. Ακόμη υπογράμμισε ότι σε καμία ευνοούμενη πολιτεία και σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα συζητούνταν ένα φαραωνικό έργο σαν αυτό της εκτροπής του Αχελώου.

Από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» ο επικεφαλής της Στ. Καμμένος στηλίτευσε την απουσία των βουλευτών από τη συνεδρίαση και δη των κυβερνητικών, ενώ οξύς στους χαρακτηρισμούς ήταν για τη σύσκεψη των εμπλεκόμενων Υπουργών με τους φορείς της Θεσσαλίας. «Δεν έχουμε ανάγκη να μας καλέσουν σαν φτωχούς συγγενείς», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε σε δυναμικές αντιδράσεις απέναντι στην κυβερνητική πρόθεση, προτείνοντας τη διοργάνωση συλλαλητηρίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ο τόπος μας αξίζει» εκτίμησε πως ήδη από τη σύσκεψη των Θεσσαλών υπάρχουν αποτελέσματα δυσάρεστα για την Αιτωλοακαρνανία. Σχολίασε μάλιστα την πρόσφατη συνάντηση του Υπ.Υποδομών Κ. Καραμανλή με το δήμαρχο Αγρινίου, λέγοντας ότι δεν εισπράξαμε ούτε την κατανόηση του Υπουργού για το θέμα της εκτροπής. Μάλιστα σχολίασε αρνητικά την πρόσφατη τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή σε συνέδριο στη Λάρισα λέγοντας ότι από την πλευρά τους οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, πρέπει να δείξουν ότι έχουν τα επιχειρήματα και να μην επιτρέψουν σε κανένα να λέει ότι δεν έχει πειστεί.

Από την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Τίμος Παπανικολάου υπογράμμισε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων στο θέμα ζητώντας στο ψήφισμα να αναδεικνύονται όλες αυτές οι ευθύνες. Καταλόγισε ακόμη ευθύνες στην πολιτική της Ε.Ε. για το γεγονός ότι ούτε τα αρδευτικά δίκτυα, ούτε η εκτροπή είναι επιλέξιμες δαπάνες, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διαιωνίζονται και στην Αιτωλοακαρνανία και στη Θεσσαλία. Τόνισε ότι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τους και να προχωρήσει στη σύσταση εθνικού φορέα για την διαχείριση των υδάτων.

Ο Στ. Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» αναφέρθηκε στο θράσος και την υποκρισία των κυβερνώντων, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι την ώρα που στη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία τα αρδευτικά δίκτυα είναι διαλυμένα, ο Μητσοτάκης δίνει δύο εκατ. ευρώ το χρόνο στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης. Εκτίμησε ακόμη ότι η εκτροπή προωθείται από επιχειρηματικά συμφέροντα, λέγοντας ότι ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια το Ελντοράντο της ενέργειας, από τις εξορύξεις και τα αιολικά, μέχρι τα φωτοβολταϊκά και τα υδροηλεκτρικά έργα.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών Γ. Καραμητσόπουλος τόνισε ότι ο Αχελώος κινδυνεύει να είναι ένα άθροισμα φραγμάτων και τεχνητών λιμνών και πως αν προχωρήσει η εκτροπή θα υπάρξουν ανυπολόγιστε συνέπειες στις εκβολές του ποταμού. Στηλίτευσε και αυτός με τη σειρά του την απουσία των κυβερνητικών βουλευτών από τη συνεδρίαση. Και τέλος υπογράμμισε ότι στο θέμα αυτό πρέπει να προχωρήσουν όλοι ενωμένοι αφήνοντας κατά μέρους τις κομματικές αντιπαραθέσεις.