Το τανγκό θέλει δύο

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Το ελληνικό ποδόσφαιρο υπήρξε ανέκαθεν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της φαυλότητας του πολιτικού συστήματος και σε μεγάλο βαθμό της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. Με τις τελευταίες εξελίξεις κανείς βέβαια δεν αιφνιδιάζεται.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνοντας την διαγραφή του ευρωβουλευτή και παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Θοδωρή Ζαγοράκη, δήλωσε ότι η «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται». Είχε προηγηθεί ανάρτηση του ευρωβουλευτή, με την οποία έθετε θέμα αποχώρησης του από την ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ, εξαιτίας των εξελίξεων στο χώρο του ποδοσφαίρου και την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό της ομάδας του ΠΑΟΚ. «Αν δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ» έτσι είπε ο Θ. Ζαγοράκης. Και η κυβέρνηση τι έκανε αμέσως μετά; Πήγε με τροπολογία και άλλαξε τις ποινές για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο. Μόνο που οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορεί να αλλάζουν στη διάρκεια του πρωταθλήματος…

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να τα έχει καλά και με τους δύο. Και με τον Ιβάν Σαββίδη και με το Βαγγέλη Μαρινάκη. Με την τροπολογία, ο ΠΑΟΚ, που τώρα είναι πρώτος στο πρωτάθλημα και με την νέα ποινή των έως δέκα βαθμών, λογικά θα χάσει το πρωτάθλημα, αλλά δεν θα υποβιβαστεί. Ο Ολυμπιακός από την άλλη θα κερδίσει το πρωτάθλημα και θα ανακτήσει σε κάποιο βαθμό το ηθικό του πλεονέκτημα που τις πρόσφατες εποχές είχε τρωθεί.

Αξίζει όμως να θυμηθούμε λίγο τις σχέσεις των δύο επιχειρηματιών με τα κόμματα εξουσίας: τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε την εμφάνισή του στα ελληνικά δρώμενα, δραστηριοποιούμενος στην Βόρεια Ελλάδα, όμως στη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά του απονεμήθηκε τιμητικά (!) η ελληνική ιθαγένεια. Στη συνέχεια ο Ιβάν Σαββίδης (ο τρομερός για ορισμένους) με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, εθεάθη να συμμετέχει στο διαγωνισμό – φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες δηλώνοντας ευθαρσώς πως ο σκοπός του ήταν να ανεβάσει το τίμημα. Επίσης τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ο Σαββίδης πέτυχε τη διαγραφή προστίμου από τη ΣΕΚΑΠ, δήλωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει πρωθυπουργός και κάποια στιγμή εθεάθη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, με το κουμπούρι στην κωλότσεπη. Όταν ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου έγινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ιβάν Σαββίδης κατάφερε να τον επισκεφθεί τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για να συζητήσουν θέματα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, όπως αυτό της επένδυσης του Ιβάν Σαββίδη στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης από την άλλη είναι γνωστό ότι ανέκαθεν είχε καλές σχέσεις με την ΝΔ, αφού ο πατέρας του υπήρξε βουλευτής του κόμματος, ενώ ο ίδιος διατηρεί και προσωπική φιλία – κουμπαριά με την αδελφή του Πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη. Το 2014 όμως που ο ίδιος ήταν και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά δεν δίστασε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρουστην Περιφέρεια Αττικής. Στη συνέχεια συμφώνα με δηλώσεις του ιδίου, στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ και το Αλ. Τσίπρα, όμως συγκρούστηκαν γιατί ο Τσίπρας ήθελε να ελέγχει τα ΜΜΕ που έχει στην κατοχή του. Έτσι έφτασε ο Βαγγέλης Μαρινάκης να αναφωνεί από τα πρώτα τραπέζια το Ρέμου «πέφτει η χούντα». Τώρα από ό,τι φαίνεται μετά την τροπολογία έρχεται η ώρα να τα «χαλάσει» με τη ΝΔ.

Αλλά δεν είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να τα έχουν καλά με την εξουσία, είναι και η εξουσία που θέλει να τα έχει καλά μαζί τους.