Οι ελιές έπεσαν από τα δέντρα στο Μεσολόγγι, αλλά ο ΕΛΓΑ ακόμα να καταγράψει τις ζημιές

Στις 20-23 Δεκεμβρίου αλλά και πιο μετά έγιναν οι ζημιές από το χιονιά στις καλλιέργειες του Μεσολογγίου, αμέσως έγινε αναγγελία, αλλά ο ΕΛΓΑ ακόμα να… φανεί.Όπως καταγγέλλουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο αγανακτισμένοι ελαιοπαραγωγοί που έχουν πληρώσει τα εκτιμητικά, οι χαμηλές θερμοκρασίες χτύπησαν πολλά κτήματα και είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές σε ελιές, κυρίως Καλαμών. Ζημιές όμως υπήρξαν και σε εσπεριδοειδή, που είναι κυρίως κοντά στην κοίτη του Αχελώου ποταμού που διασχίζει τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Παραδοσιακά, ψίχουλα δίνονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας για αποζημιώσεις, φωνάζουν οι αγρότες.Το κακό είναι ότι είναι πολλοί οι ελαιοπαραγωγοί που είχαν αφήσει στο δέντρο μεγάλες ποσότητες ελιάς ασυγκόμιστες αφού η χρονιά ήταν όψιμη και ο καρπός πράσινος ακόμα και τον Γενάρη. Όλος ο κόσμος λοιπόν αυτός έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον ΕΛΓΑ αφού έχασε το εισόδημά του και τώρα δεν ξέρει αν πρέπει να τις μαζέψει, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο καρπός πέφτει στο έδαφος και όταν περάσουν για εκτιμήσεις οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, θα είναι αργά, μας εξήγησαν οι αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου υπέβαλε αίτημα Αναγγελίας Ζημιάς Παγετού προς τον ΕΛΓΑ, το οποίο έγινε αποδεκτό, ενώ υπήρξε και συνάντηση του δημάρχου της πόλης στην Αθήνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Παρ’ όλα αυτά, «η συγκεκριμένη περιοχή, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, δύσκολα θα αποζημιωθεί όπως πρέπει», μας είπαν καταλήγοντας οι αγρότες.

πηγή : agrotypos.gr