Μετακινούνται οι λαϊκές Σαββάτου και Τρίτης

Αντιπρόταση για τη λαϊκή αγορά του Σαββάτου έφερε εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Σε μέγα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ανήλθε η μετακίνηση των λαϊκών αγορών. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Οργάνου η συζήτηση έγινε εν μέσω αρκετών εντάσεων και διαξιφισμών ανάμεσα στη δημοτική αρχή Αγρινίου και ορισμένες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και μεμονωμένου αριθμού παραγωγών, που εισέφερε αντιπρόταση για μετακίνηση της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου σε άλλο σημείο από το προτεινόμενο.

Η μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Τρίτη από τη θέση που λειτουργεί και συγκεκριμένα μεταξύ των οδών Κρυστάλλη, Δελμούζου, Βασιλλαδίου και Κλείσοβας, στην νέα θέση επί της οδού Κρυστάλλη – και στο τμήμα της από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου έως την οδό Θ. Δασκαλοπούλου, πέρασε χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς. Η μετακίνηση όμως της πιο εμπορικής λαϊκής αγοράς, αυτής του Σαββάτου, προκάλεσε μεγάλη ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Η μετακίνηση και αυτής της λαϊκής δρομολογούνταν εδώ και αρκετό διάστημα, ωστόσο για διάφορούς λόγους είχε καθυστερήσει. Ένας από αυτούς ήταν και η έγκρισή της από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας, που άργησε να συγκροτηθεί μετά την διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών και την ανάληψη καθηκόντων από τους νέους αιρετούς. Η λαϊκή αυτή λειτουργεί μεταξύ των οδών Δελφών-Αγ.Βαρβάρας & Στρ. Σαράφη και προτείνεται να μετακινηθεί επί της οδού Γ. Σεφέρη.

Η συζήτηση του θέματος «δυσκόλεψε», όταν παρουσιάστηκε πρόταση από μεμονωμένη ομάδα παραγωγών -εμπόρων να μετακινηθεί η λαϊκή αγορά στην οδό Τσιτσιμελή στην περιοχή του παλαιού σταθμού του τρένου. Μια εντελώς διαφορετική περιοχή σε σχέση με την υπάρχουσα και την προτεινόμενη θέση της λαϊκής αγοράς. Η αντιπρόταση αυτή, παρά το γεγονός ότι δεν είχε θεσμικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν είχε τις απαραίτητες εγκρίσεις και εισηγήσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (π.χ. Τροχαία κτλ) φάνηκε από τη συζήτηση να «δελεάζει» αρκετά τις τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Μάλιστα η παράταξη «Ο τόπος μας αξίζει» επέμεινε να τεθεί ως αντιπρόταση σε ψηφοφορία, μέχρι που τελικά πείστηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου Αγρινίου, πως χωρίς τις απαραίτητες εισηγήσεις θα είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστη θεσμικά. Έτσι υπερψηφίστηκε η μεταφορά της λαϊκής του Σαββάτου, από την παράταξη του δημάρχου, τη Λαϊκή Συσπείρωση, το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» και τη «Συμμαχία Πολιτών», με τις παρατάξεις «Αγρίνιο Μπορείς» και «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» να ψηφίζουν λευκό και την παράταξη «Ο τόπος μας αξίζει» να απέχει.

Στην αντιπρόταση που παρουσιάστηκε πάντως ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου αντέτεινε πως ο θεσμός των λαϊκών αγορών υπάρχει για να εξυπηρετεί γειτονιές της πόλης και τους παραγωγούς και όχι για να έρχονται οι λαϊκές αγορές όλο και πιο κοντά στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Υπογράμμισε μάλιστα πως η λαϊκή θα έπρεπε να είχε μετακινηθεί εδώ και πολύ καιρό και τόνισε ότι υπάρχουν όλες οι γνωμοδοτήσεις – εισηγήσεις που προβλέπει ο νόμος και πως ακόμη προηγήθηκε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και την πλειοψηφία τους να συμφωνεί με τη μετακίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ο δήμαρχος Αγρινίου κάλεσε επανειλημμένως τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το θέμα, λέγοντας μάλιστα με νόημα πως το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να γίνεται εκφραστής συντεχνιακών συμφερόντων. Μάλιστα και ο Γ. Παπαναστασίου, αλλά και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Φαρμάκης (μέχρι πρότινος αρμόδιος αντιδήμαρχος για το θέμα) είχαν έντονο διάλογο με πρώην πρόεδρο συλλόγου παραγωγών, τις αντιδράσεις του οποίου στη μετακίνηση της λαϊκής σχολίασαν σκωπτικά, λέγοντας πως για το λόγο αυτό ήταν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές με το συνδυασμό «Αγρίνιο Μπορείς».

Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή Αγρινίου δεσμεύτηκε πως θα ψηφιστεί σύντομα νέος κανονισμός λειτουργίας για τις λαϊκές αγορές και πως θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν ακόμη τρία – τέσσερα σημεία, προκειμένου οι λαϊκές αγορές να αλλάζουν πιο συχνά χωροθέτηση και σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου. Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως δικαιολογημένα αρκετός χρόνος στη συζήτηση αναλώθηκε και σε θέματα που αφορούν την καθαριότητα, τις συνθήκες υγιεινής των λαϊκών αγορών, αφού παρουσιάζονται πολλά προβλήματα σε αυτούς τους τομείς.