120 αστυνομικοί από την Αιτωλοακαρνανία στα νησιά και τον Έβρο

Yπ’ ατμόν για τον Έβρο 40 αστυνομικοί
Προβληματίζει η διαιώνιση της υποστελέχωσης στις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού

Εντολή να μετακινηθούν στον Έβρο περιμένουν δεκάδες αστυνομικοί στην Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της χώρας από τους μετανάστες, που μετακινούν οι τουρκικές αρχές προς τα ελληνικοτουρκικά σύνορα για να περάσουν παράνομα στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για αναβάθμιση των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, εκατοντάδες αστυνομικοί περιμένουν το φύλλο πορείας για Έβρο. Στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας έχουν ήδη σχηματιστεί δύο διμοιρίες υποστήριξης, αποτελούμενες από περίπου 20 άνδρες η καθεμία και περιμένουν από ώρα σε ώρα να μετακινηθούν στον Έβρο (ενδεχομένως ίσως και σε κάποιο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας», όπως έχει χαρακτηριστεί από την Κυβέρνηση, η μαζική μετακίνηση πληθυσμών μεταναστών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορα της χώρας, η οποία κατευθύνεται από την Τουρκία κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Ήδη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται το πλοίο Superfast XI, χωρητικότητας 1.800 επιβατών, που αποχώρησε από την Πάτρα, αφού ολοκλήρωσε τα δρομολόγια του στη Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό ξενοδοχείο για να φιλοξενήσει αστυνομικούς που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες και τους αστυνομικούς που θα μετακινηθούν εκεί το προσεχές διάστημα.

Πάντως η μετακίνηση μεγάλων δυνάμεων της Αστυνομίας στον Έβρο έρχεται να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις αστυνομικές υπηρεσίες της υπόλοιπης Ελλάδας, που ήταν ήδη το προηγούμενο διάστημα επιβαρημένες από την υποστελέχωση που επέτεινε η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή την εποχή, με το θεσμό των κυλιόμενων μεταθέσεων στα νησιά του Αιγαίου από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Αιτωλοακαρνανίας απουσιάζουν 75 περίπου αστυνομικοί, 30 άτομα από την ΔιεύθυνσηΑστυνομίας Αιτωλίας και 45 άτομα από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας. Ο αριθμός αυτός αναμένεται με την επικείμενη μετακίνηση ανδρών στον Έβρο να αγγίξει τους 120 άνδρες. Αυτή η μετακίνηση επιπλέον δυνάμεων από την περιοχή προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα υποστελέχωσης στις υπηρεσίες και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει για πόσο καιρό θα παραμείνει τεταμένη η κατάσταση στον Έβρο.

Είτε ως ασύμμετρη απειλή, είτε ως υβριδικό πόλεμο, είτε ως οργανωμένη και μαζική προσπάθεια παραβίασης των συνόρων, είτε ως ακραία εργαλειοποίηση της ανθρώπινης δυστυχίας, όπως και να χαρακτηρίσει κανείς την κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο, το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μια έκτακτη ανάγκη και υπ’ αυτή την έννοια κανείς δεν μπορεί να επικρίνει την απόφαση για τη μετακίνηση των αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα. Από την άλλη όμως η υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως η επικείμενη μετακίνηση ακόμη 20 ατόμων από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας συνεπάγεται πως περίπου το 25% της δύναμης της Διεύθυνσης υπηρετεί στα σύνορα. Η υποστελέχωση φυσικά δεν είναι καινούργια κατάσταση, εξάλλου παρά τα προβλήματα, οι εναπομείνασες δυνάμεις στη περιοχή συχνά – πυκνά φέρνουν καλά αποτελέσματα. Χαρακτηριστική είναι η προχθεσινή εξάρθρωση από τους άνδρες της Διεύθυνσης Ακαρνανίας συμμορίας διαρρηκτών που δρούσε το τελευταίο διάστημα στο Αγρίνιο έχοντας προχωρήσει σε αλλεπάλληλες διαρρήξεις κατοικιών. Ωστόσο η διαιώνιση της υποστελέχωσης δεν μπορεί παρά να προβληματίζει. Οι ελπίδες για να αμβλυνθεί τουλάχιστον το πρόβλημα προς το παρόν έχουν εναποτεθεί στις πρόσφατες προκηρύξεις νέων θέσεων συνοριοφυλάκων που προκήρυξε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το θέμα πάντως αναμένεται να απασχολήσει και το Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.