Πλαίσιο μέτρων κατά του κορωνοϊού καταθέτουν οι εκλεγμένοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Αιτωλοακαρνανία

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας καταθέτουν επιστολή με ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων προς τις δημοτικές αρχές του νομού, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορωνοϊού και τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών, την προστασία των εργαζομένων στους Δήμους και καταγγέλλουν τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία και απαιτούν άμεσα μέτρα.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριοι Δήμαρχοι, για να προστατευθεί ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν αρκεί η αναγκαία ατομική ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών. Αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κρατική ευθύνη ούτε την ευθύνη των διοικήσεων των Δήμων, οι οποίες με τη σειρά τους πρέπει να απαιτήσουν αλλά και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορωνοϊού.
Οι τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα υγείας, στα νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και στους Δήμους και γενικά στον Δημόσιο Τομέα είναι που δημιουργούν τον πραγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν προέκυψε ούτε ξαφνικά, ούτε τυχαία, ούτε και είναι αντικειμενικός. Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις με βάση και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε για την εμπορευματοποίηση της υγείας και άλλων κερδοφόρων τομέων του δημοσίου και των ΟΤΑ.
Κύριοι Δήμαρχοι, Η κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία του νέου κορωνοϊού καθιστά ακόμα πιο επιτακτική και πιεστική την ανάγκη να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης υποδομών και λειτουργίας στο σύστημα υγείας και της περιοχής μας, αλλά και υπηρεσιών των ίδιων των Δήμων.

Συγκεκριμένα:

1. Γίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ το αίτημα για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους. Ουσιαστική κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικού. ΑΜΕΣΟ άνοιγμα των υπαρχόντων ΜΕΘ και δημιουργία νέων.
2. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου (γενικής ιατρικής, παθολόγων, καρδιολόγων, πνευμονολόγων, λοιμωξιολόγων, παιδιάτρων κ.ά.) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μην κλείσουν ή ιδιωτικοποιηθούν λειτουργίες του Νοσοκομείου.
3. Τα ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ του νομού πρέπει κι αυτά να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των χρόνια πασχόντων, των οποίων τα ραντεβού αναβάλλονται στα νοσοκομεία ή καθυστερούν να γράψουν τα φάρμακά τους και θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση και στα νοσοκομεία.
4. Απολυμάνσεις κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλους τους δημόσιους χώρους
5. Τα σχολικά γεύματα να συνεχίσουν να δίνονται στις οικογένειες των μαθητών που τα δικαιούνται και ειδικά σε όσες έχουν χαμηλό εισόδημα ή έχουν απολυμένους από τις δουλειές τους.
6. Απαλλαγή από τα τροφεία (που έχετε επιβάλλει) για όλες τις οικογένειες των οποίων τα βρέφη και τα νήπια φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου για όσο καιρό είναι κλειστά. Το ίδιο να ισχύσει και για τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου που έχουν ανταποδοτικό αντίτιμο.
7. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη , καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και λόγω κορωνοϊού έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).
8. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
9. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τα λαϊκά νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος, προσαυξημένο κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί.
10. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους μικρούς ΕΒΕ του δήμου με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος.
11. Καμιά διακοπή νερού και ηλεκτρικού από ΕΥΔΑΠ – ΔΕΗ.
12. Καμιά αναγκαστική κατάσχεση για παλιότερα χρέη προς τον δήμο. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση χρεών προς τον δήμο λόγω καθυστέρησης πληρωμής δόσης.
13. Επιτακτική γίνεται και η ανάγκη για προσλήψεις στους δήμους μόνιμου προσωπικού, σε απάντηση μάλιστα προς δημοτικές αρχές και Δημάρχους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις δραματικές συνθήκες που δημιουργεί η επιδημία και η έλλειψη προσωπικού, βρήκαν την ευκαιρία να ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες. ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των εργαζόμενων στο ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, για να τελειώσει η εδώ και χρόνια κοροϊδία τους για δήθεν διαγωνισμό που ποτέ δε γίνεται και να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, ώστε να υπάρχει επαρκής και ουσιαστική φροντίδα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οι εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν σαν προσωρινές λύσεις, δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελέσουν μία ακόμη αφορμή για συνέχιση του καθεστώτος της μερικής απασχόλησης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι (ΕΣΠΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ κλπ ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
14. Απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας στα δημοτικά μηχανήματα και οχήματα και μείωση του αριθμού των εργαζομένων στα γραφεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού εργασίας. Χορήγηση ειδών καθαριότητας και απολύμανσης καθημερινά προς όλους τους εργαζόμενους
15. Μέσα Ατομικής Προστασίας. Εδώ φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα, όχι η ολιγωρίας σας, αλλά οι τεράστιες ευθύνες που έχετε με το να βρίσκεται το προσωπικό, σε μια τέτοια κατάσταση, χωρίς τα στοιχειώδη είδη ατομικής προστασίας. Σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις που θεσπίστηκαν, πάρτε τώρα όλα τα απαραίτητα είδη που υποδεικνύονται. Για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο, επισκευές, βοήθεια στο σπίτι κλπ) απαιτείται να χορηγούνται καθημερινά ολόσωμη φόρμα μιας χρήσης, γάντια μιας χρήσης, μάσκα μιας χρήσης, υγρό σαπούνι και αντισηπτικό.
16. Αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι στις δομές που έχουν κλείσει (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, σχολικοί φύλακες – καθαρίστριες κλπ) δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσέρχονται σε αυτές ή να στοιβάζονται σε άλλες υπηρεσίες δίχως να υπάρχει συγκεκριμένο και παρεμφερές με την ειδικότητα τους αντικείμενο προσωρινής απασχόλησης .
17. Χορήγηση Άδειας Ειδικού Σκοπού τόσο στους εργαζόμενους που προβλέπεται από τις υφιστάμενες διατάξεις (υψηλού κινδύνου) όσο και γι’ αυτούς που ο γιατρός εργασίας το κρίνει απαραίτητο (από τα στοιχεία που κατέχει αλλά και με τα νέα δεδομένα) με πλήρη μισθό και ασφάλιση και χωρίς χρήση κανονικής άδειας.
18. Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους: α) παρουσιάσουν συμπτώματα ή αρρωστήσουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) έχουν μέλος της οικογένειάς τους που έχει συμπτώματα ή ανήκει στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους, υποκείμενα νοσήματα κτλ).

Επίσης σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε από εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και τα ΚΥ του νομού , ελλείψεις παρατηρούνται και σε αναγκαία υλικά, για τα οποία πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες για να αποκτηθούν. Στην κατεύθυνση αυτή να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και απαίτηση από την κυβέρνηση, τα υπουργεία και άλλους αρμόδιους φορείς. Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών. Συγκεκριμένα, σε σχέση με αναγκαίο περιφερειακό υλικό:

• Πλαστικά προστατευτικά γυαλιά
• Αντισηπτικά υγρά
• Χειρουργικές ποδιές
• Μάσκες

Επίσης, ζητάμε να γίνουν και οι απαραίτητες ενέργειες για να αυξηθεί ο αριθμός των στολών και των μασκών για το ΕΚΑΒ, το οποίο επίσης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, και να υπάρξει πρόβλεψη για προμήθεια και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την επιδημία, ζητούν άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, με Μέσα Ατομικής Προστασίας για να μη νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.
Η κυβέρνηση πρέπει χωρίς άλλη χρονοτριβή να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα, καθώς και να προχωρήσει σήμερα κιόλας στην επίταξη των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων που μένουν σπίτι, γιατί είναι ευπαθής ομάδα, αντιμετωπίζει έτσι και αλλιώς σοβαρές ασθένειες, αντίστοιχα χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Όλες αυτές οι κατηγορίες του πληθυσμού σήμερα μένουν χωρίς συνταγογράφηση, εξέταση, θεραπεία.
Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.
Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.
Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους εργαζόμενους, τους κατοίκους, τα σωματεία και τους φορείς του νομού μας να αγωνιστούν, να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους. ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ!!! Καλούμε τις διοικήσεις των δήμων να προχωρήσουν τώρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Αιτωλοακαρνανία

ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΘΥΜΙΟΣ
ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΝΑΒΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΜΠΛΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΛΛΙΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΠΟΥΓΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΩΝΤΑΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙΜΟΣ