Στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ο φάκελος για την επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ

Το Πανεπιστήμιο Πατρώνυ πέβαλλε στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης το αίτημα για την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, το οποίο είχε καταργηθεί με το νόμο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως είχε δεσμευθεί η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στη σύσκεψη που είχε γίνει στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, υπέβαλλε το σχετικό φάκελο στην στη νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Το αίτημα αυτό θα εξεταστεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δεσμευτεί πως θα προχωρήσει στην υλοποίηση των όποιων εισηγήσεων λάβει από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, ακολουθώντας τα αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια σε σχέση με τον ακαδημαϊκό χάρτη και αποφεύγοντας να κάνει μικροπολιτική με τις ιδρύσεις νέων τμημάτων.

Αξίζει βέβαια αυτή τη στιγμή να τονιστεί ότι το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ασχολείται αποκλειστικά με το πώς θα κλείσει η σχολική – ακαδημαϊκή χρονιά, το πότε θα πραγματοποιηθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, το πώς θα προχωρήσει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και τέτοιους είδους ζητήματα του ακαδημαϊκού χάρτη έχουν μπει στον πάγο…

Κανένα θέμα με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος
Θέμα εκ του μη όντος δημιουργήθηκε με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, άσχετη με τα θέματα του ακαδημαϊκού χάρτη το Τμήμα αναφέρονταν με έδρα την Πάτρα και όχι το Αγρίνιο, ενώ στο έτερο τμήμα του Αγρινίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων δεν αναφέρονταν καν η έδρα του. Ο λόγος για την υπουργική απόφαση που αφορά την «Πρόσβαση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) σε ποσοστά θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων». Με δεδομένο πως στο παρελθόν έχει συζητηθεί πάμπολλες φορές η μεταφορά του Τμήματος στην Πάτρα, αυτό το εκ παραδρομής λάθος –ήταν εμφανές από την στιγμή που όπου στην απόφαση αναφέρονταν τμήματα χωρίς να αναγράφεται η έδρα τους πως επρόκειτο περί λάθους- ήταν αρκετό για να γίνει παρεξηγήσιμο… Εξάλλου η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, όπως επίσης και το ίδιο το Τμήμα μέσω της Γενικής του Συνέλευσης έχουν προκρίνει τη μεταφορά στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Όμως αυτές οι αποφάσεις έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει συναινέσει σε κάτι τέτοιο. Και φυσικά αν θελήσει ποτέ να το κάνει δεν θα το κάνει με απόφαση που καθορίζει τα… της πρόσβασης των μαθητών του ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ας σημειωθεί τέλος ότι για το ζήτημα υπήρξε και επικοινωνία του βουλευτή της ΝΔ Σπ. Λιβανού με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία επιβεβαιώθηκε πως δεν έχει γίνει καμία κίνηση για τη μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και πως πρόκειται για εκ παραδρομής τυπογραφικό λάθος.