Λαγκάρντ: Παράνομη η αγορά χρέους απ’ ευθείας από τις κυβερνήσεις

Η αγορά χρέους απ’ ευθείας από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα μπορούσε να υπονομεύει τη νομική απαίτηση οι κυβερνήσεις να ακολουθούν αξιόπιστες πολιτικές προϋπολογισμού, αναφέρει σε επιστολή της προς μέλος του Ευρωοκοινοβουλίου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο σχολιασμός αυτός υποδηλώνει πως σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει άμεσα ομόλογα ούτε από τις εθνικές ούτε από τις τοπικές κυβερνήσεις και θα παραμείνει αγοραστής στη δευτερεύουσα αγορά, παρά το ότι φέτος θα δαπανήσει έως και 1,1 τρισ. ευρώ.

«Οι Συνθήκες έχει κατανοηθεί ότι σημαίνουν πως οι αγορές κρατικού χρέους στην πρωτογενή αγορά, δηλαδή η άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, θα υπονόμευε την ικανότητα του στόχου αυτού να ενθαρρύνει πειθαρχημένες πολιτικές προϋπολογισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ στην επιστολή της με ημερομηνία 21 Απριλίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Απαντώντας σε άλλο μέλος του Κοινοβουλίου, η κα. Λαγκάρντ προσθέτει πως δεν συζητήθηκε ποτέ από το διοικητικό συμβούλιο η παροχή «χρήματος από το ελικόπτερο» και ως εκ τούτου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν κάποια επίσημη θέση επί του ζητήματος.

πηγή : euro2day.gr