Στα δύο οι Νatura της Αιτωλοακαρνανίας

Σε διαφορετικές Μονάδες Διαχείρισης οι προστατευόμενες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας

Δεν κάμφθηκε από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των οικολογικών οργανώσεων η κυβερνητική πλειοψηφία και χθες στη Βουλή υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βούλης, υπερασπίστηκε τις διατάξεις του λέγοντας πως «θέτουν σαφείς κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος» ενώ παράλληλα τόνισε πως «θέτουν τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα αμβλύνει τις συνέπειες από την κρίση και θα επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά προόδου».

Το νομοσχέδιο στοχεύει αρχικά στο να αρθούν τα εμπόδια, που βάζει η γραφειοκρατική ομολογουμένως περιβαλλοντική νομοθεσία στις επενδύσεις κυρίως μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες. Ωστόσο οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αναφορικά με τις προστατευόμενες περιοχές Natura της χώρας και την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης αν δεν δημιουργούν προβληματισμό σίγουρα σηκώνουν μεγάλη συζήτηση. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι εμφανής η προχειρότητα ορισμένων διατάξεων αναφορικά με το «σχήμα», που θα διαδεχθεί τους Φορείς Διαχείρισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 36 Φορείς Διαχείρισης αντικαθίσταται από 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών , που θα υπάγονται στον υπό σύσταση «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής» (ΟΦΥΠΕΚΑ). Στην Αιτωλοακαρνανία οι περιοχές Natura που μέχρι σήμερα βρίσκονται στο χώρο ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων θα διαμοιραστούν σε δύο Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η μία με την ονομασία «Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου» και μια με την ονομασία «Δυτικής Στερεάς Ελλάδας». Το αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής αναφορά στο νομοσχέδιο για ποια περιοχή θα υπαχθεί που, ενώ στην Μονάδα Διαχείρισης Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου θα υπάγονται ακόμη περιοχές Natura από την Λευκάδα και τα Μετέωρα μέχρι τον Καλαμά και την Κέρκυρα! Πάντως μέχρι να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο αναφορικά με το συγκεκριμένο κομμάτι, πολλοί εκτιμούν ότι ίσως χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια, οπότε υπάρχουν τα περιθώρια το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αποσαφηνίσει τα πράγματα και να διορθώσει προχειρότητες.

Προβληματισμός υπάρχει ακόμη και για τις χρήσεις γης που προστίθενται στις περιοχές αυτές καθώς προστίθενται αφενός δραστηριότητες (βόσκηση, αλιεία, συλλογή φυτών, θήρα και ήπια θαλάσσια αναψυχή) και αφετέρου κατασκευές (εγγειοβελτιωτικά έργα αγροτικής ανάπτυξης και κατασκευές σε δημόσιους χώρους), η φύση και η κλίμακα των οποίων -και άρα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα- είναι ιδιαίτερα ασαφή και ευρεία. Το νομοσχέδιο πάντως προβλέπει την συνεργασία του ΟΦΥΠΕΚΑ με τους Δήμους των περιοχών Natura αναφορικά με την επικαιροποίηση ή τροποποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.