Οι Φορείς Διαχείρησης δεν ήταν το πρόβλημα

90% των γνωμοδοτήσεων που παρείχαν οι Φορείς Διαχείρισης την τελευταία πενταετία ήταν θετικές. Γιατί ορισμένοι και κυρίως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης, τους θεώρησαν εμπόδιο στις επενδύσεις. Όμως δεν χρειάζονταν να το πει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων… Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας. Το προηγούμενο διάστημα, για παράδειγμα, υπήρξε πλήθος αντιδράσεων για τις μονάδες βιορευστών στο Ευηνοχώρι και ο Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας είχε γνωμοδοτήσει θετικά εφαρμόζοντας το νόμο και εξετάζοντας, αν το έργο και οι μελέτες του τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις. Επομένως αλλού είναι το πρόβλημα. Και σίγουρα δεν είναι πρόβλημα οι Φορείς Διαχείρισης και το προσωπικό τους.

Ούτε μελέτη για το που θα πάει τι
Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά για να δούμε ποιες περιοχές Natura της Αιτωλοακαρνανίας θα πάνε στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου» και ποιες στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «Δυτικής Στερεάς Ελλάδας».

Οι 36 Φορείς Διαχείρισης αντικαθίσταται από 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που θα υπάγονται στον υπό σύσταση «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής» (ΟΦΥΠΕΚΑ). Και στην Αιτωλοακαρνανία το ερώτημα ποιες Natura θα «συγγενέψουν» με… τα Μετέωρα, τον Καλαμά και την Κέρκυρα! Καθώς κάποιοι «φωστήρες» έκριναν πως η Μονάδα Διαχείρισης «Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου» θα πρέπει να συμπεριλάβει περιοχές της Ηπείρου, της ορεινής Θεσσαλίας και των Ιονίων Νήσων. Μήπως για να γίνουν οι 36 Φορείς Διαχείρισης 24 Μονάδες Διαχείρισης, θα έπρεπε να υπάρξει μια μελέτη επιστημονικού χαρακτήρα, που να υποδείξει το νέο διοικητικό σχήμα και το που θα υπάγεται τι. Δυστυχώς ούτε αυτό έγινε.