Φόβοι για άδειες αίθουσες στα σχολεία

80% η συμμετοχή το πρώτο διήμερο σε Γυμνάσια και Α-Β Λυκείου, όμως οι περισσότεροι μαθητές ζήτησαν το έντυπο για τη μη παρακολούθηση των μαθημάτων

Ομαλή χαρακτηρίζεται η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία υπό την έννοια ότι όλα τα μέτρα προστασίας τηρούνται, ωστόσο οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι οι τάξεις θα αδειάσουν από μαθητές. Αυτό έχει παρατηρηθεί ήδη με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που επέστρεψαν στα θρανία την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως όμως για να περαιώσουν εκκρεμότητες αναφορικά με τη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις. Η συμμετοχή τους λοιπόν στα μαθήματα σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε το 60% και συνεχώς φθίνει, καθώς η πλειονότητα κάνει χρήση του υπολοίπου των απουσιών που δικαιούται και έτσι απουσιάζει από τα σχολεία το διάστημα πριν από τις εξετάσεις. Με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για συμμετοχή που φτάνει το 15% περίπου. Πρακτική και συνήθεια που φυσικά ανάγεται στην προ κορονοϊού εποχή και δεν σχετίζεται με την πανδημία.

Για τους μαθητές του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου, που επέστρεψαν μόλις προχθές στα θρανία, η αρχική εικόνα για το πρώτο διήμερο της επαναλειτουργίας των σχολείων είναι ότι έχει επιστρέψει στα θρανία περίπου το 80% μαθητών. Αυτό επιβεβαίωσε χθες και ο πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γ. Κατσίφας, ενώ επιβεβαιώνεται ακόμη από στελέχη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης όμως επιβεβαιώνεται και το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός μαθητών που προσήλθαν χθες και προχθές στα σχολεία ζήτησαν το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης για τη μη παρακολούθηση των μαθημάτων, επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή κυρίως συγκατοικούν με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η εκτίμηση λοιπόν είναι ότι από σήμερα και τις επόμενες ημέρες η συμμετοχή των μαθητών με δια ζώσης παρουσία στα μαθήματα θα φθίνει και ενδεχομένως και φτάσει και κάτω από το 50%.

Η κατάσταση αυτή δείχνει πως αν μη τι άλλο είναι ένα υπαρκτό και πολύ σημαντικό πρόβλημα το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει μια πρόνοια για την εκπαίδευση μιας σημαντικής –ως φαίνεται- μερίδας μαθητών, που δεν θα επιστρέψει στις αίθουσες. Αυτό το θέμα και η πρόβλεψη του Υπουργείου Παιδείας για on-line μετάδοση των μαθημάτων είναι εξάλλου που έφερε την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών εκπαιδευτικών.