Δύσκολο το “πάζλ” με τα τραπεζοκαθίσματα στο Αγρίνιο

Μόνο 19 αιτήσεις για κοινοχρήστους χώρους είχαν γίνει στο Αγρίνιο το Μάρτιο
Τις παθογένειες του παρελθόντος επαναφέρει το restart

Σε «πυρετό» προετοιμασιών βρίσκει τους επιχειρηματίες της εστίασης, που προετοιμάζονται για το άνοιγμα των καταστημάτων στις 25 Μαΐου, η κατάθεση της τροπολογίας που προβλέπει τον νέο τρόπο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Τα καταστήματα και σε αυτή την περίπτωση θα λειτουργήσουν με νέους κανόνες και μέτρα ασφαλείας κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προβλέπεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ και η παραχώρηση πρόσθετου εμβαδού στους κοινόχρηστους χώρους, όπου αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία τους και ταυτόχρονα να τηρούνται και οι αναγκαίες αποστάσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Όπου δεν θα καταστεί δυνατή η αύξηση του εμβαδού του κοινόχρηστου χώρου και κατ’επέκταση οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να περιορίσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων προβλέπεται μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, αναλόγως της μείωσης του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων.

Και εδώ ακριβώς είναι που μπαίνουν τα δύσκολα για τους δήμους, που θα κληθούν να εφαρμόσουν όλα αυτά και να επιβλέψουν την τήρηση των νέων κανόνων. Ο «γρίφος» γίνεται δυσεπίλυτος, γιατί πέραν των άλλων η κρίση, που δημιουργείται εξ’ αιτίας της πανδημίας, βρίσκει ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων «ταλαιπωρημένες» από την πτώση του τζίρου και την αύξηση της φορολογίας τα προηγούμενα χρόνια. Στο Αγρίνιο, για παράδειγμα, πριν ανακύψει η πανδημία και κλείσουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με κυβερνητική εντολή, ο δήμος Αγρινίου είχε καλέσει τις επιχειρήσεις του κλάδου –δίνοντας μάλιστα και παράταση στη διαδικασία- να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων, ωστόσο όπως πληροφορείται η «Σ» μόλις 19 καταστήματα μέχρι τα μέσα Μαρτίου –πριν το lockdown- είχαν ανταποκριθεί. Επιπλέον είναι γνωστό ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν συσσωρευτεί αρκετές οφειλές από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων, παρά το γεγονός ότι ο δήμος Αγρινίου το 2015 προχώρησε σε μείωση από 20 έως 40% των συγκεκριμένων τελών.

Πριν λοιπόν προκύψει ο κορονοϊός υπήρχαν πολλά «ανοιχτά θέματα» -ακόμη και πολεδομικών παραβάσεων- σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θέματα που προϊόντος του χρόνου δημιούργησαν παθογένειες, στο βαθμό που να υπάρχουν ακόμη και διαμάχες μεταξύ καταστηματαρχών και να γίνεται λόγος ακόμη και για αθέμιτο ανταγωνισμό. Στα νέα δεδομένα που φέρνει η πανδημία του κορονοϊού και με τους νέους κανόνες στην επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, το πρόβλημα φαίνεται να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και γεννά έντονο προβληματισμό για το restart.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγρινίου Σπύρος Φλώρος μιλώντας για το θέμα στo Αγρίνιοculture.gr τόνισε ότι «ο δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Αναψυχής και Εστίασης θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να σταθεί στο πλευρό των καταστημάτων και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, που δίνει η νέα ρύθμιση για τα τραπεζοκαθίσματα. Η μείωση των τελών για όσους δεν μπορούν να αναπτύξουν επιπλέον τραπεζοκαθίσματα θα πάει στο ανώτερο όριο που προβλέπεται, δηλαδή στο 50%, ενώ φυσικά δεν θα υπάρχουν χρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, που τα καταστήματα ήταν κλειστά». Ωστόσο ο Σπύρος Φλώρος απευθύνει έκκληση στους επαγγελματίες του κλάδου να προσέλθουν στις υπηρεσίες του δήμου και να κάνουν αίτηση για παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων.
Επιπλέον σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Σπ. Φλώρο ο δήμος Αγρινίου θα εξετάσει προφανώς και τη δυνατότητα που δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να κλείνουν κάποιοι δρόμοι ή να μετατρέπονται σε οδοί ήπιας κυκλοφορίας. «Θέλουμε να δούμε και αυτή τη δυνατότητα, πρέπει να κάνουμε όμως προσεκτικά βήματα και σε συνεργασία με την Αστυνομία να εξετάσουμε όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο και να μην προκύψουν άλλου είδους προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.