“Πράσινο” φως για το Πάρκο από την Αποκεντρωμένη

Την ολοκλήρωση όλων των αδειοδοτικών διαδικασιών της μελέτης για την ανάπλαση του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου ανακοίνωσε σήμερα με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αγρινίου χθες -σημειολογικά επέτειος της απελευθέρωσης του Αγρινίου- μπήκε η τελευταία υπογραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έτσι 39 μήνες μετά την αρχική παρουσίαση της διαχειριστικής μελέτης του Πάρκου και μετά από αρκετές τροποποιήσεις η μελέτη του Πάρκου έλαβε την τελική έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις διαχειριστικές μελέτες. Το έργο θα είναι προϋπολογισμού 2,35 εκατ. ευρώ, είναι ήδη προενταγμένο στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2021. Ο Γ. Παπαναστασίου διευκρίνισε ότι όλο το πακέτο των μελετών, η διαχειριστική μελέτη, η αρχιτεκτονική, η φυτοτεχνική, η μελέτη φωτισμού και άρδευσης, καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης, πέρασαν από τη βάσανο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών “με ακραία νομιμότητα”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

“Βρήκα μια “καυτή πατάτα” ένα Πάρκο σκαμμένο και με εμπλοκή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Περάσαμε πολλές δυσκολίες, αλλά με πολλή δουλειά, επιμονή και υπομονή, σήμερα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ανάπλαση του Πάρκου” είπε ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε με νόημα “και πάλι λοιδορηθήκαμε, γιατί υπήρχαν κάποιοι που δεν ήθελαν να γίνει το Πάρκο. Το Πάρκο όμως δεν είναι της δημοτικής αρχής, είναι των Αγρινιωτών. Δέχθηκα όλο αυτό το διάστημα απίθανη πίεση για το Πάρκο, πίεση καλοπροαίρετη, αλλά και κακοπροαίρετη”. Σύμφωνα το Γιώργο Παπαναστασίου οι παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από ορισμένους στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες είχαν και πολιτικά κίνητρα και ενδιαφέρον για το Πάρκο. “Δεχθήκαμε όλες τις τροποποιήσεις που μας υποδείχθηκαν από τις υπηρεσίες” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε πως κατά τη γνώμη του σε κάποια θέματα οι υπηρεσίες στην εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης του 2015 για τα Πάρκα και τα Άλση, ακολούθησαν τη συντηρητική λογική, όπως για παράδειγμα το κατά πόσο προσμετράται το εμβαδόν των μονοπατιών στο ποσοστό του πρασίνου.

Ο δήμαρχος Αγρινίου αναφέρθηκε διεξοδικά και επικριτικά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που μεσολάβησαν, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το Πάρκο θα γίνει ξανά σημείο αναφοράς για το Αγρίνιο, γιατί όπως ανέφερε προωθείται με άλλη εργολαβία μέσω ΕΣΠΑ και η κατασκευή του δημοτικού αναψυκτηρίου, το οποίο πρόσφατα πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων. Ο Γ. Παπαναστασίου ερωτηθείς σχετικά εκτίμησε ότι η ανάπλαση του Πάρκου δεν μπορεί να “πέσει” στο ΣτΕ, όπως έγινε με τη μελέτη της περιόδου Μοσχολιού. “Δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Για να “πέσει” κάτι στο ΣτΕ θα πρέπει να βρεθεί κενό στις αδειοδοτήσεις του έργου. Δεν υπάρχει όμως κάτι που να μην έχει γίνει” είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της ανάπλασης του Πάρκου θα έχει 18μήνες χρόνο περαίωσης από την έναρξη των εργασιών, ενώ είναι πολύ πιθανό επειδή πλέον το Πάρκο θα κλείνει το βράδυ, ο ανάδοχος του έργου να αναλάβει μαζί με τη διαχείριση και τη φύλαξη, αφού θα είναι προς το συμφέρον του να διατηρείται η ευταξία στο χώρο, διαφορετικά ελλείψει προσωπικού ο δήμος θα αναθέσει σε ιδιώτη τη φύλαξη του Πάρκου.

Οι στόχοι της ανάπλασης

Κύριος στόχος της πρότασης είναι η ανάκτηση της ταυτότητας του Παπαστράτειου Πάρκου, μέσω της ανασύνταξής του και της ομαλής ενσωμάτωσης της νέας διαμόρφωσης στις αρχές σχεδιασμού του καθώς και στις μνήμες του. Η πρόταση, μέσω των νέων διαμορφώσεων και της αναβάθμισης και αποκατάστασης των παλαιών, επιτυγχάνει τη δημιουργία ενός ζωντανού πυρήνα που λειτουργεί ευεργετικά τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά.
Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέσω μίας σύγχρονης σχεδιαστικής προσέγγισης, σε πλήρη σύμπνοια με τον πρωταρχικό σχεδιασμό. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε μέσα από μία συνολική προσέγγιση, να εφαρμοσθούν ήπιοι και διαφορετικοί χειρισμοί σε κάθε ενότητα, σύμφωνα με τις ανάγκες του ίδιου του χώρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τις χρήσεις που υφίστανται αλλά και που επιδιώκονται, καθώς και τους περιορισμούς που επιβάλλει η ίδια η φύση του χώρου και το νομικό καθεστώς. Μέσα από μία καλά μελετημένη προσέγγιση, προσπαθεί με τα πιο ήπια μέσα και τις πιο σύγχρονες μεθόδους να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ίδιου του χώρου, της τοπικής κοινωνίας και της πόλης του Αγρινίου, προκειμένου να επανέλθει η αρχική φυσιογνωμία του, δηλαδή ένας τόπος συγκέντρωσης, πολιτισμού, αναψυχής και ανάτασης, όπου θα εντοπίζονται:
– Η εξάλειψη της διαφορετικότητας, έτσι ώστε να νιώθει ο καθένας πως είναι μέλος μιας κοινότητας.
– Η ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
– Η δημιουργία ενός χώρου όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται άνετα.
– Ο παλμός μέσα από τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που μπορούν να
φιλοξενηθούν.
– Η προσβασιμότητα για όλους.
– Η δημιουργία ζωνών και χώρων σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών.

Κύριος άξονας του σχεδιασμού είναι η δημιουργία μίας ενιαίας αντιληπτικά ενότητας, με έμφαση στην ενδυνάμωση και αναβάθμιση του πρασίνου και των υπαρχόντων υποδομών, με τη χρήση αποκλειστικά «μαλακών», υδατοπερατών υλικών, η οποία δε θα έρχεται σε αντιπαράθεση με τα υφιστάμενα τμήματα και χρήσεις του Πάρκου, αλλά θα ενδυναμώνει, θα στηρίζει και θα πλαισιώνει την τωρινή κατάσταση, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο χώρο, ένα πάρκο μητροπολιτικού χαρακτήρα το οποίο θα αποτελεί υπερτοπικό πόλο έλξης. Έτσι, εφόσον η μορφή, η λειτουργικότητα και η δυναμικότητα του Παπαστράτειου Πάρκου θα μπορεί πλέον να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες ολόκληρης της πόλης, θα αποτελέσει ξανά ένα άρρηκτο κομμάτι της ζωής της και των κατοίκων της,προσφέροντας έτσι στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Η αισθητική, λειτουργική και οικολογική αναβάθμιση του Πάρκου, μέσου του νέου σχεδιασμού, συνεισφέρει συγχρόνως σημαντικά τόσο στη βελτίωση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στην ποιότητα και πολιτισμικότητα όχι μόνο της γειτονικής περιοχής, αλλά και ολόκληρης της πόλης. Βασική επιδίωξη είναι αρχικά η σύνδεση και στη συνέχεια η ενσωμάτωση του Πάρκου στον αστικό ιστό, αποτελώντας σημαντικό άξονα για τα δρώμενά του. Η δυνατότητα να αποτελέσει το Παπαστράτειο Πάρκο τον πυρήνα ενός δικτύου αστικών υπαίθριων χώρων επιδιώκεται, μέσω της σύνδεσής του με πράσινες διαδρομές με τα πέριξ άλση καθώς και τους υπάρχοντες ελεύθερους χώρους εντός της πόλης.

Ο νέος χαρακτήρας του Παπαστράτειου Πάρκου συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου άξονα ανάπτυξης για την πόλη του Αγρινίου, με γνώμονα τους πολίτες της και την αειφορία. Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού αποτέλεσαν οι αρχικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις, μέσα από μία πιο σύγχρονη ματιά. Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν μέρη όπου οι κλιματικές συνθήκες (ήλιος, άνεμος και κίνηση αύρας) οφείλουν να δρουν ευεργετικά και όπου η κοινωνικοποίηση και η επικοινωνία διευκολύνονται, βελτιώνοντας την ποιότητα της αστικής ζωής. Το πράσινο, το νερό και η γη, ζωτικής σημασίας παράγοντες, εντοπίζονται σε διαφορετικές εκφάνσεις τους, παραπέμποντας στο φυσικό τοπίο, περικλείοντας τις διάφορες δραστηριότητες προκειμένου ο χρήστης ν’ αποκοπεί από το αστικό περιβάλλον και να βιώσει μία εμπειρία απομόνωσης από αυτό, παρόλο που παραμένει μέσα στον αστικό ιστό. Ζητούμενο λοιπόν είναι όχι η αναπαραγωγή ενός νέου αστικού περιβάλλοντος, αλλά η δημιουργία ενός χώρου ο οποίος προσομοιάζει με τη φύση. Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, γίνεται προσπάθεια ενσωμάτωσης της νέας διαμόρφωσης στο παλιό δασικό τμήμα μέσω της ομαλής ενοποίησής τους, της συνέχειας και συνοχής τους μέσω της αναβάθμισης και αξιοποίησης της υφιστάμενης κατάστασης.