Σαν την Κύπρο το 1974

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Απόρρητα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο για εισβολή στην Ελλάδα έφερε στο φως η ιστοσελίδα Nordic Monitor, με ένα άρθρο που υπογράφει ο γνωστός αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. Με τίτλο «Η Τουρκία έχει σχέδιο για την εισβολή στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα» το άρθρου του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, υποστηρίζει ότι το σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα έχει πάρει το όνομά του από έναν Τούρκο πολέμαρχο του 11ου αιώνα, ο οποίος διοικούσε ένα ανεξάρτητο κράτος κατά τη βυζαντινή εποχή.

Όπως αποκαλύπτουν τα μυστικά έγγραφα του Γενικού Επιτελείου που φέρνει στο φως το Nordic Monitor (τα οποία παρουσιάστηκαν μέσω Power Point), η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο για μυστική στρατιωτική επιχείρηση που ονομάστηκε «Çakabey». Τα έγγραφα που ήρθαν στο φως δεν αποκαλύπτουν κάτι περισσότερο από το όνομα του σχεδίου και την ημερομηνία ανανέωσής του. Οι λεπτομέρειες της εισβολής μάλλον είχαν χαρακτηριστεί «άκρως απόρρητες» και ως τέτοιες δεν θα μπορούσαν να έχουν κυκλοφορήσει ούτε στο εσωτερικό σύστημα ανταλλαγής e-mail. Τα έγγραφα έχουν ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014 «υποδηλώνοντας πως πιθανότατα ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημερομηνία ύστερα από έλεγχο προηγούμενης έκδοσης και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό».

Και ας προσέξουμε τη σημειολογία. Δεν είναι τυχαίο το όνομα που οι Ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας επέλεξαν να δώσουν στο σχέδιο για την εισβολή στην Ελλάδα. Ο Çaka Bey (Τσάκα Μπέης) είναι ένα όνομα σεβαστό στην Τουρκία, ιδίως στο ναυτικό. Ο Çaka Bey ήταν εκείνος που ηγήθηκε της πρώτης τουρκικής αποστολής στο Αιγαίο. Οι δυνάμεις του κατέλαβαν τη Λέσβο, τη Χίο και τη Ρόδο αλλά και άλλα εδάφη στα παράλια του Αιγαίου το 1088-91. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν τον Çaka Bey ως τον ιδρυτή του τουρκικού ναυτικού.

Κάποτε ο Ερντογάν για το «Σχέδιο Βαριοπούλα» ένα σχέδιο τούρκων στρατιωτικών, που θα δημιουργούσε συνθήκες πολεμικής αναταραχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ακολούθως πραξικόπημα στην Τουρκία, ξήλωσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα φυσικά δεν τρέχει τίποτα… Εκεί που θα περιμέναμε να υπάρχει κάποια αντίδραση ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Αμφότεροι όμως οι οργανισμοί παραμένουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην εν γένει τουρκική προκλητικότητα και στα οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν.

Μιλάμε για ένα σχέδιο εισβολής! Η Τουρκία προετοιμάζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να φέρει την Ελλάδα στη θέση της Κύπρου το 1974. Και οι σύμμαχοι και εταίροι μας απλώς παρακολουθούν. Όπως παρακολουθούν τις τουρκικές παρεμβάσεις στη Λιβύη, στη Συρία και αλλού.

Πρέπει να έχουμε τη βεβαιότητα ότι η μοίρα μας είναι από αρχαιοτάτων ετών να έχουμε μια ιδιότυπη σχέση με την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Και σε αυτή τη «σχέση», στις καλές και τις κακές της στιγμές, θα είμαστε μόνοι μας. Όχι μόνο στην απευκταία περίπτωση του πολεμικού πεδίου, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο.