Πάρκο: Μελέτες με καθυστέρηση ή μελέτες “fast track” και μετέπειτα προβλήματα

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε, έλεγαν οι αρχαίοι ημών. Κάπως έτσι για την ανάπλαση του Παπαστράτειου Πάρκου, με το έργο ολοκληρωμένο και με το Πάρκο, να αποκτά μια ανανεωμένη και πιο ελκυστική εικόνα θα μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι.

Η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου δείχνουν ήδη ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι η ιστορία με τη μελέτη ολοκληρώθηκε με όλες τις υπογραφές και τις προβλεπόμενες εγκρίσεις. Υπό αυτή την έννοια πιθανολογείται ότι πλέον το έργο θα προχωρήσει απρόσκοπτα.

Βέβαια είναι αλήθεια ότι υπήρξε καθυστέρηση, υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση. Το ποιος πρέπει να χρεωθεί αυτή την καθυστέρηση, ας το κρίνει ο καθένας. Το πιο πιθανό όμως είναι ότι δύσκολα μπορεί να αποδώσει κανείς την ευθύνη αυτή αποκλειστικά και μόνο στη Δημοτική Αρχή ή στο Δασαρχείο ή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή στα εξώδικα που πήγαιναν στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ή στη νομοθεσία, που έβαλε άλλους κανόνες το 2015 αναφορικά με τέτοιου είδους μελέτες. Το σε τι ποσοστό έχουν όλοι αυτοί οι παράγοντες ευθύνη για την καθυστέρηση, ας το κρίνει ο καθένας.

Από την άλλη όμως είναι καλύτερα να υπάρχει μία καθυστέρηση, αν τουλάχιστον πρόκειται να γίνουν όλα νόμιμα και να μην υπάρξουν προβλήματα μετέπειτα… Γιατί, τα… μετέπειτα προβλήματα, αν δεν έχουν γίνει όλα νόμιμα, όπως συνέβη την περίοδο 2012-2013, μπορεί να φέρουν εξίσου μεγάλη καθυστέρηση, με μια εμπλοκή στο ΣτΕ, με την απένταξη του έργου και την απώλεια της χρηματοδότησης και με το πιθανό καταλογισμό… Όπως συνέβη με την ανάπλαση της περιόδου Μοσχολιού, όπου ο δήμος Αγρινίου κλήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα, που εκταμιεύτηκαν από το ΕΣΠΑ για τις εργασίες που έγιναν στο Πάρκο μέχρι να υπάρξει η εμπλοκή στο ΣτΕ και μαζί με την αποζημίωση του εργολάβου ο «λογαριασμός», η ζημία δηλαδή του δήμου Αγρινίου, έφτασε περίπου στις 300.000 ευρώ. Δυστυχώς στο Αγρίνιο με το ιστορικό Παπαστράτειο Πάρκο «δοκιμάσαμε» την πρώτα αυτή τη δεύτερη και πιο ριψοκίνδυνη περίπτωση…

Εκείνο πάντως που εντυπωσιάζει είναι πως ορισμένοι από όσους υποστήριξαν φανατικά την ανάπλαση της περιόδου Μοσχολιού ακόμη και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να αποδεχθούν την αλήθεια. Ούτε την απόφαση του ΣτΕ για τις παρανομίες της περιόδου 2012-2013, ούτε το γεγονός ότι παρουσιάστηκε φυτοτεχνική μελέτη ξενοδοχείου για μελέτη του Πάρκου…. Σίγουρα θέλει λεβεντιά να παραδεχθείς ένα λάθος ή τέλος πάντων ότι γελάστηκες! Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι, που κατάπιαν τη γλώσσα τους όταν το ΣτΕ αποκάλυψε το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την περίοδο, είναι τόσο αυστηροί, που δεν ανέχονται την παραμικρή καθυστέρηση στην έγκριση της μελέτης του Πάρκου και την κρίνουν ως το μέγα ανοσιούργημα…