Τα… ακομμάτιστα έργα σε… μια κομματική αυτοδιοίκηση

Διαχρονικά στη Μεταπολίτευση είχαμε συνηθίσει σε γενικές γραμμές οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί να δίνουν κάτι τις παραπάνω στους «δικούς τους» δημάρχους ή νομάρχες. Ένα επιπλέον έργο, μια έκτακτη χρηματοδοτησούλα στο δήμαρχο, που λειτουργούσε λίγο – πολύ και ως κομματάρχης. Αν φυσικά ο δήμαρχος ήταν κυβερνητικός… Αν προέρχονταν από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, τότε ο δήμαρχος εξαπέλυε μύδρους για την κυβέρνηση, που τον «πολεμούσε» και αδικούσε την πόλη του.

Στην επίσημη παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», μέσω του οποίου θα κατευθυνθούν στην Αυτοδιοίκηση 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε πως έχει δημιουργηθεί μια Επιτροπή Αξιολόγησης, ώστε η απόφαση για το ποια έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα, να έχει συλλογικότητα. Στην Επιτροπή πέραν των εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών και υπηρεσιακών του παραγόντων, μετέχει η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, η ΕΕΤΑΑ καθώς και δύο εμπειρογνώμονες από την αγορά. «Να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για να μπορούν να παίρνουν γρήγορα και αντικειμενικά αποφάσεις», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος εκτιμώντας ότι αυτή θα είναι η καινοτομία του προγράμματος που θα διασφαλίζει το ακομμάτιστο της διαδικασίας.

Φυσικά τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν αυτή η Επιτροπή διασφαλίσει το ακομμάτιστο της διαδικασίας και τα χρήματα του προγράμματος κατευθυνθούν εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν μελέτες, αδειοδοτήσεις και ωριμότητα –ώστε να αξιοποιηθούν και γρήγορα- και όχι στον «κομματικό – φίλο δήμαρχο» τότε θα πρόκειται για μια μικρή επανάσταση…