Άκτιο – Αμβρακία: Βγήκε η πρόσκληση για τη συνέχιση του διαγωνισμού

Ανάμεσα σε Μυτιληναίο, Intrakat, J&P-ΑΒΑΞ και GD Infrastrutture θα κριθεί η μάχη

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου εκδόθηκε από το Υπουργείο Υποδομών η πρόσκληση προς τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, της εργολαβίας – σκούπα του οδικού άξονα «Άκτιο – Αμβρακία», προκειμένου να ανανεώσουν την ισχύ των προσφορών τους για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός πέρασε από σαράντα κύματα τους τελευταίους μήνες, αφού τον περασμένο Ιανουάριο υπήρξε απόφαση του υπουργείου Υποδομών, να ακυρωθεί και να επαναδημοπρατηθεί. Η Ιταλική GD Infrastrutture με Έλληνα συνεργάτη τον Πρόδρομο Εμφιεντζόγλου, που ήταν ο δεύτερος μειοδότης του έργου, μετά την ακύρωση της υπογραφή σύμβασης με τον πρώτο μειοδότη, που ήταν η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ, προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Υπουργείου να ακυρώσει το διαγωνισμό και δικαιώθηκε.

Μετά το δρόμο που έδειξε πρόσφατα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Υπουργείο Υποδομών καλεί πλέον τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό μέχρι τις 24-07-2020 να γνωστοποιήσουν την ανανέωση της ισχύος της προσφοράς τους και αντιστοίχως των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής τους στο διαγωνισμό, προκειμένου αυτός θα συνεχιστεί.Πρόκειται για την GD Infrastrutture, για την οποία όμως το Υπουργείο έχει ξεκινήσει την διαδικασία έκπτωσης για το Πάτρα –Πύργος, εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις και στην συμμετοχή της στον επίμαχο διαγωνισμό, την Μυτιληναίος, την Ιntrakat και την J&P-ΑΒΑΞ.

Ο Υπ. Υποδομών Κ. Καραμανλής πρόσφατα στη βουλή τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια το έργο να ολοκληρωθεί ως το 2023, ώστε να μην χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση. Εάν χαθεί και αυτό το ορόσημο και δεν τελειώσει μέχρι το 2025 κινδυνεύουμε με δημοσιονομική διόρθωση, δηλαδή με επιστροφή των χρημάτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.