Από τα 21 στα 45 και πλέον εκατ. το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Φαρμάκης και Παπαναστασίου κάνουν τη Δευτέρα τις σχετικές ανακοινώσεις

Η πολυπόθητη ώρα της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έφτασε. Το πρόγραμμα που «τρέχει» από το 2016 κατάφερε να φτάσει στο τέλος του 2019 μόλις και μετά βίας στο 25% απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων, με αποτέλεσμα πλέον να πρέπει να πατηθεί «γκάζι» για να απορροφηθεί το υπόλοιπο 75% των πόρων έως το τέλος του 2023.
Ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης από το περασμένο φθινόπωρο είχε κάνει αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να «κουμπώσει» με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των δήμων, αλλά και να «τρέξουν» την ωρίμανση των έργων που θέλουν να προωθήσουν.

Οι αποφάσεις πάρθηκαν και έτσι σε ό,τι αφορά το Δήμο Αγρινίου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου την ερχόμενη Δευτέρα 13/7 θα παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο και «φουσκωμένο» με πολλά εκατομμύρια ευρώ πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr και ορισμένα εμβληματικά για το Αγρίνιο έργα όπως η ανακατασκευή του πενταόροφου κτιρίου των Καπναποθηκών Παπαστράτου.

Όταν το 2016 είχε παρουσιαστεί το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης από το δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, ο τότε Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας είχε ανακοινώσει σε ό,τι αφορά το δήμο Αγρινίου την προένταξηέργων ύψους 21 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Ο δήμος Αγρινίου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έργων είχε καταρτίσει μια συνολικότερη στρατηγική που αφορούσε έργα και δράσεις, που θα χρηματοδοτούνταν και από άλλα εργαλεία όπως τοΥ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α., τοΕΠΑνΕΚ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ορισμένα έργα πράγματι προχώρησαν μέσα από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ορισμένα όμως όχι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Καπναποθηκών Παπαστράτου, που αρχικά είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλό-Δημος», όμως τελικά μετά την κατάργηση του προγράμματος από την παρούσα κυβέρνηση το έργο θα μεταφερθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Πλέον η λύση δίνεται μέσω του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, καθώς ο δήμος Αγρινίου, όπως έχει συμφωνήσει με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα καταφέρει να υπερδιπλασιάσει τα χρήματα που θα αντλήσει από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Έτσι από τα 21 εκατ. ευρώ αρχικά, ο δήμος Αγρινίου θα καταφέρει να εντάξει έργα που ξεπερνούν τα 45 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Ο δήμος Αγρινίου, όπως θα παρατηρήσει κανείς στη σχετική λίστα των έργων, μετά την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και την επέκταση των πεζοδρόμων στο κέντρο του Αγρινίου, έχει προετοιμάσει έργα αμιγώς αστικής ανάπλασης, προκειμένου να «ταιριάξουν» με το πεζοδρομημένο πια σε μεγάλο βαθμό κέντρου του Αγρινίου. Έτσι βλέπουμε έργα που αφορούν αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης, ανακατασκευές πεζοδρομίων, την ανάπλαση της οδού Χαριλάου Τρικούπη σε όλο το μήκος της . Επιπλέον υπάρχουν έργα ανάλογου χαρακτήρα στην περίμετρο του Αγρινίου, τέτοια είναι σχετική ανάπλαση στον Άγιο Κωνσταντίνου, αλλά και η β’ φάση του πρώτου έργου του Προγράμματος, που εκτελείται στην νοτιοανατολική είσοδο του Αγρινίου. Υπό αυτή την έννοια η δημοτική αρχή Αγρινίου και ο Γ. Παπαναστασίου θα επιχειρήσει να πείσει πως οι πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης, που σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσε έντονους προβληματισμούς, δεν ήταν ένα αποσπασματικό μέτρο, αλλά μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου για την αστική ανάπλαση μεγάλου μέρους της πόλης.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τη προσεχή Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου για πρώτη φορά θα μιλήσει ανοιχτά, για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και την επικαιροποίηση των Προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που τρέχουν για την Πάτρα και το Αγρίνιο. Ωστόσο το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας δεν εξαντλείται φυσικά στο εν λόγω πρόγραμμα. Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου αναμένεται να επωφεληθεί και από άλλες προσκλήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς όπως πληροφορείται, η «Σ» σύντομα αναμένεται και η ένταξη της αναστήλωσης – αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Στράτου, ένα έργο που θα εκτελέσει με αυτεπιστασία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας.

Φυσικά το ζητούμενο πλέον συνολικά για την πορεία του ΕΣΠΑ αλλά και των δημοτικών έργων, να υπάρξουν οι ανάλογες ταχύτητες στις διαδικασίες δημοπράτησης, που είναι πάντα ευεπίφορες να «κολλήσουν» και τα έργα να αρχίσουν να εκτελούνται, έτσι ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου
ΕΡΓΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
1. Αναπλάσεις Βελτιώσεις οδών κέντρου πόλης Αγρινίου 3,25 εκατ.
2. Ολοκλήρωση οδών του επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιοανατολική είσοδο πόλης Αγρινίου 2,35 εκατ.
3. Ανάπλαση περιοχής ΟΤ 118-119-125-132 Αγίου Κωνσταντίνου 2,5 εκατ.
4.  Ανακατασκευές πεζοδρομίων διαμορφώσεις ραμπών ΑμΕΑ Οδών Δήμου Αγρινίου 1 εκατ.
5. Ανάπλαση οδού Χαρ. Τρικούπη και σύνδεση του εμπορικού κέντρου με το επιχειρηματικό κέντρο στη νοτιοανατολική είσοδο πόλης Αγρινίου 2,35 εκατ.
6. Ανάδειξη περιοχών ανοικτών ρεμάτων (Α φάση) 1,7 εκατ.
7. Κτίριο υπηρεσιών – Δομών πολιτισμού Δήμου Αγρινίου 16,744 εκατ.
8. Επανάχρηση Δημοτικού Περιπτέρου Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου ως Πολυχώρος Πολιτιστικών Δράσεων και Αναψυχής 2,74 εκατ.
9. Ανάπλαση Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου 1,8 εκατ.
10. Επέκταση και αναβάθμιση δικτύου πεζοδρόμων της πόλης 4 εκατ.
11. Ανάπλασης περιοχής Αγ. Ιωάννη Ρηγανά με κατασκευή δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμου 6 εκατ.
12. Ενίσχυση αστικού πρασίνου και αστικού εξοπλισμού 1,3 εκατ.
Σύνολο 45,734 εκατ.