Ούτε με την ήπια ανάπλαση είναι ευχαριστημένοι

Τη μορφή ενημέρωσης είχε η συζήτηση για τη μελέτη ανάπλασης του Παπαστράτειου Πάρκου, μετά την τροποποίηση και την έγκρισή της από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου.

Η μεγάλη καθυστέρηση (περίπου τριετής) στην έγκριση της μελέτης εκ των πραγμάτων έδινε το “πάτημα” στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ασκήσουν κριτική στη δημοτική αρχή Αγρινίου. Ωστόσο, όταν ο Σταύρος Καμμένος διαπιστώνει πως η μελέτη μετά τις τροποποιήσεις της μοιάζει περισσότερο με την μελέτη του Μοσχολιού (!) παρά με τη μελέτη που παρουσιάστηκε αρχικά στο Παπαστράτειο Μέγαρο το 2017 ή όταν η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε πως η μελέτη είναι “υπηρεσιακή” και δεν δίνει το κάτι παραπάνω στο Πάρκο και πως την ίδια δεν θα την ένοιαζε (!!!) τι λένε οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τότε μάλλον η δημοτική αρχή κέρδισε εύκολα τις εντυπώσεις. Με δεδομένο μάλιστα ότι στο πρόσφατο παρελθόν το Πάρκο “πληγώθηκε” από μια παράνομη -σύμφωνα με το ΣτΕ- μελέτη και ο δήμος Αγρινίου ζημιώθηκε με 300.000 ευρώ περίπου από τη μελέτη της περιόδου Μοσχολιού, στην παρούσα συγκυρία η δημοτική αρχή μάλλον κερδίζει τις εντυπώσεις, αφού έστω και με καθυστέρηση έχει μια μελέτη, που κανείς δεν φαίνεται να αμφισβητεί τη νομιμότητα των προβλέψεών της.

“Άλλη” μελέτη
Στην αρχή της συνεδρίασης έγινε από το μελετητή η παρουσίαση της μελέτης, έτσι όπως πλέον έχει τροποποιηθεί. Σε αυτή τη παρουσίαση έγινε σαφές ότι αρκετές από τις προβλέψεις που είχαν παρουσιαστεί το 2017 αφαιρέθηκαν από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για να εγκριθεί τελικά η μελέτη. Ο λόγος για τη δεύτερη παιδική χαρά, το υδατοπερατό σκυρόδεμα που αφαιρέθηκε ως υλικό, τα υδάτινα στοιχεία (σιντριβάνια), η διαμόρφωση αγοράς (ημιστεγασμένης διαδρομής για υπαίθριες εκδηλώσεις, εκθέσεις και αγορές). Τα στοιχεία αυτά που αφαιρέθηκαν από ορισμένους εκτιμήθηκε ότι “φτωχαίνουν” την ανάπλαση του Πάρκου και την κάνουν πολύ “ήπια”… Αξιοσημείωτο ακόμη είναι πως σύμφωνα με το μελετητή η μελέτη ουσιαστικά άλλαξε δύο και τρεις φορές στο σύνολό της, αφού σε κάθε τροποποίηση άλλαζε ο προϋπολογισμός και τα λοιπά στοιχεία της μελέτης. Πάντως η μελέτη, παρά τις ενστάσεις για την καθυστέρησή της, όπως προέκυψε στην τελική εγκεκριμένη της μορφή φάνηκε να ικανοποιεί παρατάξεις, όπως η “Συμμαχία Πολιτών” και το “Ανυπότακτο Αγρίνιο”, ενώ από όλες τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράστηκε η ευχή το έργο της ανάπλασης να προχωρήσει επιτέλους και να αποδοθεί το Πάρκο στους δημότες.

O δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου από την πλευρά του εξήγησε πως η καθυστέρηση οφείλονταν κυρίως στο διαφορετικό τρόπο, με τον οποίο ερμήνευαν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες την υπουργική απόφαση του 2015 για τις διαχειριστικές μελέτες, ενώ υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή ήθελε η μελέτη να προχωρήσει με τη μέγιστη δυνατή νομιμότητα, ώστε το έργο να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στη συνέχεια. Επανέλαβε πως η δημοτική αρχή μέχρι το Μάρτιο του 2016, μέχρι δηλαδή να απενταχθεί το έργο της περιόδου Μοσχολιού, δεν μπορούσε να κάνει ούτε την ανάθεση μελέτης για το Πάρκο. Ενώ αναφορικά με την κριτική στην ανάθεση της μελέτης ο Γ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι υπήρχαν ενστάσεις για μια μελέτη 60.000 ευρώ, ενώ από την αντιπολίτευση “πέρασαν” η ζημία των 300.000 ευρώ (καταλογισμός και αποζημίωση εργολάβου), αλλά και η απώλεια των 4,7 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση, μάλιστα έκανε λόγο και για bulling που υπέστησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες από παράγοντες του Αγρινίου, προκειμένου να μην εγκριθεί η μελέτη.