Αίτημα για τεστ κορονοϊού στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Τη σκοπιμότητα για τη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του κορονοϊού ενέκρινε το ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Το αίτημα για τη δυνατότητα να διενεργούνται τεστ κορονοϊού στο Νοσοκομείο Αγρινίου εισηγήθηκαν τόσο η Ιατρική Υπηρεσία, όσο και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Αμφότερα τα όργανα του Νοσοκομείου κάνουν λόγο για προβλήματα από την καθυστέρηση στη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων από τα δείγματα που λαμβάνονται, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η λειτουργία των διαφόρων τημάτων του Νοσοκομείου. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για καθυστέρηση μέχρι και 3-4 ημέρες από την αποστολή του δείγματος, με αποτέλεσμα την παράταση νοσηλείας των ύποπτων περιστατικών και τη νοσηλεία στον ίδιο θάλαμο 3 έως και 4 περιστατικών, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, αν κάποιο από τα περιστατικά αποδειχθεί τελικά θετικό στον κορονοϊό. Eπιπλέον η καθυστέρη, που παρατηρείται, δημιουργεί δυσλειτουργία στα τακτικά χειρουργεία, καθώς η λίστα των χειρουργείων έχει μεγαλώσει αρκετά μετά την αναστολή τους στο διάστημα της καραντίνας και φυσικά η μεγαλύτερη αναμονή στη λίστα των χειρουργείων σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει επιδείνωση στην υγεία των ασθενών.

Πάντως αν και η αποδοχή του αιτήματος για να γίνει η προμήθεια των αντιδραστηρίων για τα τεστ του κορονοϊού έγινε ομόφωνα στο ΔΣ του Νοσοκομείου, το ΑγρίνιοCulture.gr μεταφέρει και μια διαφορετική άποψη, πιθανόν μειοψηφική, που υπάρχει μεταξύ των υγειονομικών του Νοσοκομείου Αγρινίου. Αυτή λοιπόν λέει πως η καθυστέρηση δεν είναι τόσο μεγάλη, που να κάνει επιτακτική την ανάγκη να διενεργούνται τεστ κορονοϊού στο Αγρίνιο.

Από την άλλη όμως μετά την επανέναρξη του τουρισμού και των διεθνών πτήσεων έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες μοριακά τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας (μεθοριακοί σταθμοί, αεροδρόμια, λιμάνια κτλ) όμως τα αποτελέσματά τους παραμένουν “κρυφά” και μη ανακοινώσιμα. Αυτό σχετίζεται αφ’ ενός με την ανάγκη “ισορροπίας” ανάμεσα στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μέσω του τουρισμού και την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και την καθυστέρηση έως και 96 ώρες στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Τούτο προφανώς επηρεάζει και τα τεστ που γίνονται στην υπόλοιπη χώρα…