Το καλό το “μαγαζί” έχει και στη συναίνεση “τιμή”

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την τουρκική Navtex και τις επικείμενες έρευνες του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας νοτίως του Καστελορίζου, θέτει ψηλά τον πήχη της ελληνικής αντίδρασης στις όποιες τουρκικές κινήσεις. Αυτός δεν είναι άλλος από την αποτροπή των τουρκικών ερευνών στην περιοχής που ορίζεται από την τουρκική Navtex.Ο κ. Τσίπρας θέτει ως σημείο αναφοράς την αποτροπή των τουρκικών ερευνών στο Καστελόριζο το 2018 από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Κατ’ αναλογίαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται με τρόπον ανάλογο αυτόν του Ανδρέα Παπανδρέου στην ελληνοτουρκική κρίση το 1976, λέγοντας το δικό του «βυθίσατε το Χόρα».

Δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας ξεχνά ότι ως πρωθυπουργός το Φεβρουάριο του 2016 δέχθηκε την απαγόρευση των Τούρκων να μην προσγειωθεί το αεροσκάφος του στη Ρόδο για ανεφοδιασμό –κατά το πρωθυπουργικό ταξίδι προς το Ιράν- με το γνωστό τούρκικο επιχείρημα ότι η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα συνολικά είναι «αποστρατιωτικοποιημένη» ζώνη.

Θα το παραβλέψουμε όμως αυτό και θα έρθουμε στα όσα είπε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Ζήτησε αναβολής της συζήτησης για την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου, λόγω των τουρκικών προκλήσεων. Ωστόσο, βάσει Συντάγματος και Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 15 ημερών από την έκδοση της ημερήσιας διάταξης. Και με δεδομένο ότι η τουρκική Navtex έχει ισχύ ως τις 2 Αυγούστου ήταν προτιμότερο να κλείσει σε επίπεδο βουλής τουλάχιστον αυτή η «εκκρεμότητα» για μια υπόθεση που ταλαιπωρεί επί πολλού το δημόσιο βίο.

Δεν το είπε ευθέως βέβαια αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως πλην έθεσε αντίτιμο για την τωρινή στήριξή του στα εθνικά θέματα τη μη διερεύνηση όσων καταλογίζονται ως ανομήματα της κυβέρνησής του.Κατά τον κ. Τσίπρα όμως αυτή η εθνικής ενότητα έχει διασπαστεί. Ο λόγος; Τον ανέφερε ο ίδιος: «Ποια ενότητα, όταν με δική του επιλογή έχει οδηγήσει την πολιτική ζωή στο βούρκο; Με τις κασέτες των παράνομων παρακολουθήσεων, με τις παρακολουθήσεις υπουργών την περίοδο της διακυβέρνησής μας. Τις παρακολουθήσεις από πρακτόρικους μηχανισμούς των πολιτικών σας αντιπάλων. Για ποια ενότητα λοιπόν ομιλεί ο κ. Μητσοτάκης; Και εθνικήμάλιστα…».

Και πιο κάτω «…και σήμερα επιλέγει την πιο κρίσιμη στιγμή με όλον τον τουρκικό στόλο στο νότιο Αιγαίο, να έρχεται εδώ να στήσει κάλπη για να δικάσει τον πολιτικό του αντίπαλο(…) τι μήνυμα στέλνει με αυτές τις πράξεις και με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά σας στον ελληνικό λαό… τι μήνυμα στέλνει η Αθήνα όταν, την ώρα της κρίσης, η Βουλή συνεδριάζει για να βαθύνει τον διχασμό που προκαλεί η εκδικητική εμμονή του Μητσοτάκη απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους…».

Δεν είχε κανένα λόγο ο Αλέξης Τσίπρας να συσχετίσει αυτά τα δύο. Δυστυχώς όμως το έκανε, βάζοντας προϋποθέσεις για την εθνική συναίνεση και μάλιστα τις πιο στενά κομματικές και ταπεινές προϋποθέσεις. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε να πει το παραμικρό για την ουσία στην υπόθεσης Παπαγγελόπουλου στη Βουλή. Λες και οι καταγγελίες αφορούν τον υπουργό κάποιας άλλης κυβέρνησης, κάποιας άλλης χώρας. Ας μην του κακοφαίνεται λοιπόν που μια σημαντική μερίδα των πολιτών, ίσως η πολυπληθέστερη, τον θεωρεί πια αδίστακτο.