H ανεξήγητη αγάπη για το θεοκρατικό Ιράν και τη μαδουρική Βενεζουέλα

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Πολιτικό σεισμό έχουν προκαλέσει στην Ισπανία οι αποκαλύψεις της El Mundo για χρηματοδότηση του αριστερού κόμματος των Ποδέμος από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ κατέληξαν στα ταμεία του κόμματος του Πάμπλο Ιγκλέσιας από την Τεχεράνη. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για ποσά €9,3 εκατομμύρια που έλαβε η τηλεοπτική εταιρεία που παρήγαγε προγράμματα για τους Ποδέμος από το Ιράν και θεωρείται αυτός ως ένας έμμεσος τρόπος χρηματοδότησης. Παραγωγός και παρουσιαστής στα τηλεοπτικά προγράμματα ήταν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. ΗΑρχή για την Καταπολέμηση για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εντόπισε 67 ύποπτα εμβάσματα από το 2012 έως το 2015, όπως αποκαλύπτει σε πρωτοσέλιδο της η ισπανική ElMundo. Προφανώς αν αληθεύει η καταγγελία θα υπήρχε κάποιο αντίτιμο για την πρωτοφανή χρηματοδότηση που έχει να κάνει με τις θέσεις των Podemos σε θέματα όπως η μετανάστευση και η εδραίωση του Ισλάμ στην Ευρώπη.

Το γεγονός ότι οι ομοϊδεάτες του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία είχαν αυτού του τύπου τις (παράνομες) σχέσεις με το θεοκρατικό καθεστώς φυσικά δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για το ελληνικό κόμμα. Εξάλλου η «οικογενειακή» ευθύνη ούτε στο ποινικό δίκαιο αναγνωρίζεται και επιπλέον «μυρίζει» και φασισμό. Από την άλλη είναι γνωστό ότι το θεοκρατικό Ιράν και η μαδουρική Βενεζουέλα -καθεστώτα που ο ΣΥΡΙΖΑ διάκειται φιλικά απέναντί τους- διατηρούν στενές σχέσεις, καθώς το πετρέλαιο αλλά και άλλα ζητήματα ενώνουν τα δύο καθεστώτα που επί σειρά ετών φέρονται να έστησαν ένα δίκτυο χρηματοδότησής προσώπων και κομμάτων, ανά τον κόσμο, για την προώθηση των συμφερόντων τους.Εξάλλου είναι γνωστό ότι ένα στέλεχος του καθεστώτος Μαδούρο, που είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ και το οποίο γνωρίζοντας τις διαδρομές των χρημάτων μέσα από τη συνεργασία Ιράν – Βενεζουέλας, κατέθεσε στις αμερικανικές Αρχές για το θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά δεν κατηγορείται για τίποτα, αλλά υπάρχουν αρκετά επιμέρους θέματα, για τις απόψεις και τις πράξεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ δεν εξηγήθηκαν επαρκώς. Η στήριξη που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στη Βενεζουέλα, όπου επιχείρησε να μπλοκάρει και τις κυρώσεις κατά του Νικολάς Μαδούρο και της Κυβέρνησής του για τις βιαιοπραγίες σε βάρος των αντιφρονούντων, είχε προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε. Εξάλλου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε μετέβη στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες.

Το ταξίδι του Νίκου Παππά στην χώρα της λατινικής Αμερικής, συνοδευόμενου από τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, ποτέ δεν εξηγήθηκε επαρκώς. Επίσης ποτές δεν εξηγήθηκε επαρκώς γιατί το 2015 ο Γιώργος Τσίπρας, ο εξάδελφος του πρωθυπουργού και όχι κάποιος υπουργός της Κυβέρνησης ταξίδεψε στο Ιράν, αναζητώντας χρήματα ή πετρέλαιο, όταν ακόμη η ρήξη με τους δανειστές ήταν στο τραπέζι. Ενώ, ο Αλέξης Τσίπρας πριν λίγους μήνες κατήγγειλε τις HΠΑ για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, ποτέ όμως τις παρεμβάσεις του Ιράν στο Ιράκ…

Ποτέ επίσης δεν δόθηκε καμία πειστική εξήγηση για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό και για τα… παλαβά της Τασίας για τους μετανάστες, που λιάζονται και εξαφανίζονται. Καμία εξήγηση ακόμη το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να μιλήσει για μετανάστες και με ευκολία βαφτίζει τους πάντες πρόσφυγες. Καμία επίσης λογική εξήγηση δεν έχει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στα πρόσφατα επεισόδια του Έβρου υιοθέτησε άκριτα την τουρκική προπαγάνδα.