Χωρίς αυτοκριτική ο απολογισμός της Πρυτανικής Αρχής

Με κριτική μόνο στη νέα κυβέρνηση
Τι αφήνει πίσω της η απερχόμενη πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών; Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δόθηκε στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης της Συγκλήτου αλλά και σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ένα πολυσέλιδο (129 σελίδων παρακαλώ) ηλεκτρονικό αρχείο που επιμελώς ετοίμασε η πρύτανις Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου και οι συνεργάτες της αντιπρυτάνεις. Η μελέτη του απολογισμού καταλήγει σε θετικό πρόσημο καθώς την τελευταία πενταετία υλοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών μία σειρά από έργα που συνέβαλαν στην ανάπτυξή του, τη βελτίωση των υποδομών, την εξωστρέφεια κ.ά.

Στα αρνητικά της προηγούμενης περιόδου η απελθούσα πρυτανική αρχή σχολιάζει και τον τρόπο, με τον οποίο εφαρμόστηκε ο «νόμος Γαβρόγλου» από την νέα Κυβέρνηση της ΝΔ. «Σε όλη αυτή την ανακατάταξη υπήρξε γκρίνια και όπως γνωρίζετε η γκρίνια φέρνει πάντα δυσάρεστα αποτελέσματα, τα οποία με έξυπνες τοποθετήσεις και διεκδικήσεις, διάθεση αλλαγής και ανάπτυξης, ομοφωνία και περιορισμού του αδικαιολόγητου ναρκισσισμού θα είχαν σε μεγάλο βαθμό αποφευχθεί» υπογραμμίζει η απερχόμενη πρυτανική αρχή απαριθμώντας τα εξής ως τα τρία πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα: την κατάργηση της Νομικής Σχολής, τη δημιουργία δεύτερης Πολυτεχνικής Σχολής στη Πάτρα, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την αναστολή λειτουργίας των επαγγελματικών προγραμμάτων διετούς φοιτήσεως.

Ίσως όμως η απελθούσα πρυτανική αρχή έπρεπε κάπου να κάνει την αυτοκριτική της. Γιατί, όπως αποδείχθηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων, «έφαγε» το… «τυράκι» του Νόμου Γαβρόγλου κάνοντας τα στραβά μάτια στην ίδρυση της δεύτερης πολυτεχνικής σχολής με την απορρόφηση των πολυτεχνικών τμημάτων του ΤΕΙ Πατρών από το Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εκείνη την εποχή όμως η Νομική επισκίαζε τα πάντα στην προοπτική της Πρυτανείας και μόνο οι καθηγητές της Πολυτεχνικής είχαν αντιδράσει στην απορρόφηση του ΤΕΙ. Ακόμη σε σχέση με τα Τμήματα του Αγρινίου η απελθούσα Πρυτανική Αρχή όφειλε να κάνει την αυτοκριτική της στο γεγονός ότι αποποιήθηκε την έκταση των 178 στρ. στο παλαιό αεροδρόμιο Αγρινίου. Δυστυχώς όμως δεν το έκανε.