Νοσοκομείο Αγρινίου : Αντιδράσεις από τους Παθολόγους για τον ορισμό ως νοσοκομείο αναφοράς

Μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στις τάξεις των υγειονομικών ο ορισμός του Νοσοκομείου Αγρινίου ως Νοσοκομείου Αναφοράς για τον κορονοϊό. Μετά την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, που επισήμανε ότι το Νοσοκομείο Αγρινίου δεν έχει προετοιμαστεί ακόμη για αυτό το ρόλο κυρίως από την άποψη της στελέχωσης σε γιατρούς, καταγράφεται και η αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου που ζητά την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και την προμήθεια αναλυτή μοριακού ελέγχου των test.

Ωστόσο σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr αποκαλύπτει την προ ημερών αναφορά των ιατρών της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγρινίου, οι οποίοι αναφερόμενοι στις ελλείψεις προσωπικού κάνουν λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια». Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν οι παθολόγοι του Νοσοκομείου «επιφυλασσόμαστε για τη διεκδίκηση κάθε νομίμου εργασιακού δικαιώματός μας, ώστε να εξασφαλίζεται, τόσο η ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας, όσο και η ιατρική μας αξιοπρέπεια και η σωματική μας ακεραιότητα». Μέχρι στιγμής βέβαια κανένα από τα αιτήματα των γιατρών δεν έχει ικανοποιηθεί και δεν αποκλείεται, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, να υπάρξει από τη μεριά τους ακόμη και αναφορά του θέματος στη Δικαιοσύνη…

Αναλυτικά η αναφορά των ιατρών της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγρινίου:

Οι ιατροί της Παθολογικής κλινικής ΓΝΑ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:
Α) Είναι αδύνατον, με τις υπάρχουσες συνθήκες, να νοσηλεύσουμε και επιβεβαιωμένα κρούσματα Κορωνοιού.

Β) Είναι αδύνατον να συνεχίσουμε, με τις υπάρχουσες συνθήκες, να καλύπτουμε:
1) Το τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, με μέση καθημερινή προσέλευση 60 παθολογικών περιστατικών.
2) Τις δύο Παθολογικές κλινικές, με 60 ασθενείς καθημερινά. Λέμε δύο Παθολογικές γιατί ο νόμος προβλέπει ότι κάθε μια Παθολογική κλινική δύναται να νοσηλεύσει έως 30 ασθενείς.
3) Την πτέρυγα υπόπτων κρουσμάτων Κορωνοιού, με μέση καθημερινή νοσηλεία δέκα περιστατικών.

Γ) Οι λόγοι αυτής της αδυναμίας είναι η τραγική έλλειψη ιατρικού προσωπικού.
Μετά την παραίτηση του συντονιστή Διευθυντή μένουμε 4 μόνιμοι ειδικοί Παθολόγοι και 2 επικουρικοί των οποίων λήγει η θητεία στο τέλος Σεπτεμβρίου ενώ ο νόμος προβλέπει για τη λειτουργία της μίας Παθολογικής κλινικής 9 ειδικούς και 9 ειδικευόμενους.

Στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών δεν έχουν προσληφθεί μέχρι σήμερα οι 5 γιατροί που εκκρεμεί η πρόσληψή τους τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια. Πρόσληψη ή μετακίνηση γιατρών για τη διαχείριση των υπόπτων κρουσμάτων, που από την αρχή της πανδημίας έχει ανατεθεί εξ ολοκλήρου στην Παθολογική κλινική, δεν έγινε καμία μέχρι σήμερα. Επί πλέον και ενώ όπως μάθαμε έχουν γίνει προσλήψεις ειδικού προσωπικού για τη λήψη των διαγνωστικών τεστ Κορωνοιού στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας του Αγρινίου επιβαρυνόμαστε καθημερινά με τη λήψη υπόπτων δειγμάτων στα Επείγοντα.

Δ) Κατόπιν όλων των ανωτέρω σας καλούμε να πάρετε γρήγορες αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής, που αποτελεί τον κορμό του ΓΝΑ.

Στην αντίθετη περίπτωση σας ενημερώνουμε πως ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουμε για τουλάχιστον πέντε χρόνια δυστυχώς χωρίς ούτε την ηθική συμπαράσταση των αρμοδίων οργάνων δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Επιφυλασσόμαστε για τη διεκδίκηση κάθε νομίμου εργασιακού δικαιώματός μας, ώστε να εξασφαλίζεται, τόσο η ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας, όσο και η ιατρική μας αξιοπρέπεια και η σωματική μας ακεραιότητα.

ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ