Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Αντιφατικά μηνύματα

Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού; Αυτή θα μπορούσε να πει κανείς είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου.

Όμως από την Πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς εκπέμπονται αντιφατικά μηνύματα γύρω από μια σειρά θεμάτων.
Για παράδειγμα, το βράδυ της Πέμπτης έλαβε χώρα συνάντηση της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, του Συλλόγου Δασκάλων Αγρινίου – Θέρμου και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Αγρινίου ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Σε γονείς και εκπαιδευτικούς επικρατεί έντονος προβληματισμός γύρω από μια σειρά επιμέρους θεμάτων που θα καθορίσουν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Το ένα έχει να κάνει με την στελέχωση σε εκπαιδευτικούς, θέμα φυσικά αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας. Το άλλο με τις καθαρίστριες, όπου εκεί εμπλέκονται οι δήμοι. Ακόμη και σε αυτό το θέμα ακούμε αντιφατικά μηνύματα. Δεν επαρκούν οι καθαρίστριες λένε οι συνδικαλιστές του εκπαιδευτικού χώρου. Είμαστε σε όλα έτοιμοι για το άνοιγμα των σχολείων, είναι από την άλλη το μήνυμα που εκπέμπεται από τη δημοτική αρχή Αγρινίου.

Ας δούμε όμως και το παράδειγμα του Νοσοκομείου Αγρινίου. Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών πρόκειται την εβδομάδα που έρχεται να ενημερώσει τους φορείς της πόλης, καθώς εκτιμά ότι το ιατρικό ιδίως προσωπικό δεν επαρκεί για να επιτελέσει το Νοσοκομείο Αγρινίου το ρόλο που του ανατέθηκε ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοϊό. Σε εκ διαμέτρου αντίθετο κλίμα ο διοικητής του Νοσοκομείου σε πρόσφατη ανακοίνωσή του εκτίμησε ότι η διαχείριση του κρούσματος σε γιατρό του Νοσοκομείου αποδεικνύει το βαθμό ετοιμότητας του Νοσοκομείου.

Είτε λοιπόν με τα σχολεία καταπιαστείς, είτε με τα Νοσοκομεία, μπερδεύεσαι… Άλλα λέει η κυβέρνηση, άλλα οι Δήμοι, άλλα τα συνδικαλιστικά όργανα. Τι να πιστέψεις στο τέλος;

Κι αν «σκάσει» ένα κρούσμα σε ένα σχολείο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν έγινε καμία προετοιμασία; Ή μήπως κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν έχει υπάρξει μια καλή προετοιμασία, είναι αναπόφευκτο να συμβεί όσο η διασπορά του ιού στην κοινότητα μεγαλώνει;