Να μην υπογραφεί το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών ζητά ο Δήμαρχος Ξηρομέρου

Ανοικτή επιστολή του Γ. Τριανταφυλλάκη προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης

Mε ανοιχτή επιστολή του προς τις ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς επίσης του βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας, ο Δημάρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης επανέρχεται στο θέμα του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών ζητώντας να προχωρήσει η υπογραφή για την ίδρυση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας “Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας” από την πολιτεία. Και αυτό γιατί εκτιμά πως ένα τμήμα των Εχινάδων, η παράκτια περιοχή Αστακού Μύτικα και οι Νήσοι Καστός και Κάλαμος Λευκάδας, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ένα θαλάσσιο βιομηχανικό χώρο, που θα επιφέρει το οριστικό πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον και την τουριστική οικονομία της περιοχής και όλα αυτά για να επωφεληθούν ελάχιστοι επιχειρηματίες και να καταστραφούν οικονομικά τουριστικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή.

Στην επιστολή του αυτή ο Δήμαρχος Ξηρομέρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα για την μη δημιουργία της εν λόγω Π.Ο.Α.Υ, μεταφέρει στον αρμόδιο Υπουργό την κινητικότητα και την αγωνία των κατοίκων και των τοπικών φορέων, που αντιδρούν, καθώς και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Διαβούλευσης. Αναφέρεται γενικότερα στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, που όπως τονίζει, δε συνάδουν με το στρατηγικό στόχο:
1. Tου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό, που έχει εγκρίνει η πολιτεία με το Φ.Ε.Κ 3155/12-12-2013.
2. Με το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Δυτική Ελλάδας του 2013.
3. Με το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2016-2020 του Δήμου μας και που είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Τα παραπάνω επιχειρήματα συνοδεύονται με τις έγγραφες επί του θέματος εκθέσεις διακεκριμένων επιστημόνων κ.κ Κατσαρού Νίκου, πρώην προέδρου Ε.Φ.Ε.Τ και του καθηγητού Δασσενάκη Εμμανουήλ, Δ/ντή Εργαστηρίου Χημείας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου:
– Ζητάει την στήριξη των Βουλευτών του νομού Αιτωλ/νίας και όλων των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, ώστε να τύχουν δικαίωσης τα μακροχρόνια αιτήματα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής.
– Ζητάει από την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας την υλοποίηση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου του 2013, για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
– Ζητάει την στήριξη και αλληλεγγύη των Δημάρχων του νομού Αιτωλ/νίας, αφού οι Εχινάδες Νήσοι, η παραλιακή ζώνη Αστακού – Μύτικα, όπως τα Νησιά Καστός και Καλάμος που ανήκουν στο Δήμο Λευκάδας, αποτελούν τα θέρετρα των καλοκαιρινών διακοπών εκατοντάδων δημοτών του Νομού και ιδιαίτερα της πόλης του Αγρινίου.
– Τέλος κάνει έκκληση και ζητάει την στήριξη όλων των κατοίκων του Νομού που έχουν δικαίωμα στην ζωή τους, στις μνήμες τους, στο παρόν τους και στο μέλλον τους. Επίσης ζητάει την στήριξη και όλων των φορέων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι πρωτίστως πρέπει να αναγνωρίσουν την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης παράκτιας ζώνης, σε συνάρτηση με το φυσικό της πλούτο, καθώς και σε συνάρτηση με τις φυσικές και αισθητικές της ισορροπίες και την ζωή της ενδοχώρας.