Eνώ οι γερμανικές ΜΚΟ αλωνίζουν στα νησιά, η Μέρκελ διαπιστώνει τη… φιλοξενία του Ερντογάν και τη… φρίκη της Λέσβου

German Chancellor Angela Merkel (C) receives a mirror as a present from Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R), during the Turkish-German University's new facilities opening ceremony in Istanbul, Turkey, 24 January 2020.

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Άραγε οι συλληφθέντες μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που συμμετείχαν σε κύκλωμα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, παρακολουθούσαν μόνο τις συχνότητες του Λιμενικού, για να κατευθύνουν τους μετανάστες να αποφύγουν το push – back των ελληνικών Αρχών ή έκαναν και κάτι περισσότερο;

Η επιχείρηση της ΕΥΠ κατέληξε σε 35 συλλήψεις μελών τεσσάρων ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας, ΜΚΟ που συμμετείχαν σε κυκλώματα για να έρχονται παράνομα μετανάστες στη χώρα μας, ΜΚΟ που παρακολουθούσαν το λιμενικό, παρακολουθούσαν συχνότητες, και είχαν ρόλο κατασκόπων και όχι ανθρωπιστικής δράσης.

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι ελεγχόμενες ΜΚΟ είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, δύο εξ αυτών έχουν έδρα στην ίδια ακριβώς διεύθυνση στο Βερολίνο και μια φέρεται να δραστηριοποιείται στην Τουρκία. Μάλιστα οι ΜΚΟ υποστηρίζονται επιχειρησιακά από το γερμανικών συμφερόντων πλοίο Mate Liberum το οποίο σταθμεύει μόνιμα στην Λέσβο. Στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ούτε ΑΦΜ, ούτε τραπεζικοί λογαριασμοί, ούτε μισθοδοσίες, ούτε τρόποι χρηματοδότησης. Ενώ από τους συλληφθέντες η πλειοψηφία, 26 στον αριθμό, είναι Γερμανοί υπήκοοι.

Είναι προφανές ότι μαζί με τις ΜΚΟ, που ουσιαστικά λειτουργούν σαν εκτελεστικός βραχίονας του Ερντογάν για την εργαλειοποίηση των μεταναστών, την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και τον εκβιασμό συνολικά της Ευρώπης, για μεγάλο χρονικό διάστημα δρούσαν και δεν αποκλείεται να δρούν ακόμη και Τούρκοι πράκτορες στα νησιά του Αιγαίου που η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίησή τους. Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση που βαραίνουν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι κολοσσιαίες. Όμως τώρα δεν προέχει η απόδοση ευθυνών, αλλά να ανακτήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Η προαναφερθείσα επιχείρηση της ΕΥΠ είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την πολιτική βούληση να υπάρξει συνέχεια… Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη περιμένουμε να δούμε το μητρώο των ΜΚΟ…

Πρέπει όμως για το συγκεκριμένο θέμα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, αφού αλλάξαμε πολιτική και είπαμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας, και με τη Γερμανία. Η frau Μέρκελ λίγο πριν την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία υπήρξε με στάση της ο καλύτερος πράκτορας των τουρκικών συμφερόντων ξεκόβοντας τη συζήτηση για κυρώσεις, μίλησε στη γερμανική βουλή και εκεί κατέστησε σαφές πως η Τουρκία επιτελεί “θαυμαστό και αξιοσημείωτο” έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων. “Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά”, είπε, “πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων.” Ασκώντας κριτική στην Ελλάδα επεσήμανε πως «τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ.»

Δηλαδή η Μέρκελ μας την λέει και από πάνω, έχοντας προφανώς ξεχάσει πόσο… ανθρώπινα και πόσο… φιλόξενα φέρθηκε στους μετανάστες ο Ερντογάν στέλνοντάς τους τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο. Είναι απορίας άξιο την ώρα μάλιστα που οι γερμανικές ΜΚΟ αλωνίζουν στα νησιά με παράνομες ενέργειες, για ποιο λόγο η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει αντιδράσει στα λεγόμενα της Μέρκελ.