Οι ποινές να είναι ποινές και να εκτίονται…

Η Χρυσή Αυγή ήταν εγκληματική οργάνωση πολύ πριν δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα. Άλλο τώρα που ορισμένοι την ανακάλυψαν με… χρονοκαθυστέρηση.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συντονίστηκε με το λαϊκό αίσθημα, άσχετα αν ο τροποποιημένος Ποινικός Κώδικας δεν έδινε τη δυνατότητα στους δικαστές να επιβάλλουν ποινές άνω των 15 ετών στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης.

Η πολιτική κόντρα όμως που ανέκυψε με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα έδειξε ξεκάθαρα για άλλη μια φορά πως η κοινωνία συχνά ξεπερνά το πολιτικό σύστημα. Εν προκειμένω το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα συμπαρέσυρε και τους δικαστές. Όσο όμως το πολιτικό σύστημα επιδίδεται σε ένα διαγωνισμό αντιφασισμού, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του φλέρταρε στο παρασκήνιο ή το προσκήνιο με τη Χρυσή Αυγή, η κοινωνία βρίσκεται ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά από τους νομοθέτες της….

«Και όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια». Με αυτή τη φράση ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετέτρεψε, το 1975, την ποινή των πρωτεργατών της χούντας από θάνατο σε ισόβια κάθειρξη. Σχεδόν 45 χρόνια μετά, η ιστορία είναι γεμάτη με ισοβίτες που στα 15, 16 ή το πολύ 19 έτη άφησαν πίσω τους τα κάγκελα και απολαμβάνουν την ελευθερία τους. Οι νομοθέτες λοιπόν την επόμενη φορά που θα βάλουν χέρι στον Ποινικό Κώδικα ας δουν αυτή τη κομβική λεπτομέρεια… Οι ποινές να είναι ποινές και να εκτίονται. Να κλείσουν τα… παραθυράκια, που αποφυλακίζουν τους ισοβίτες.