Τηλεκπαίδευση : Η ΝΔ «δείχνει» Κατσιφάρα και ο Κατσιφάρας το… ΣΥΡΙΖΑ

Η Δυτική Ελλάδα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την τηλεκπαίδευση

Ένα ποστάρισμα του Αλέξη Τσίπρα στα social media ήταν αρκετό για τα φέρει τη Δυτική Ελλάδα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση αναφορικά με την τηλεκπαίδευση και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία φωτογραφία από καφενείο της κοινότητας Πεύκης της Ηλείας, όπου οι μαθητές κατέφυγαν για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην τηλεκπαίδευση. Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αφού θύμισε ότι ο Αλ. Τσίπρας έχτισε την καριέρα πάνω στους «αγανακτισμένους» και στα «μαγκάλια» πρόσθεσε ότι «αυτό όμως που πρωτίστως οφείλει να γνωρίζει ο κ.Τσίπρας είναι ότι με ευθύνη του πρώην Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι νομοί της Δυτικής Ελλάδας το 2018 ήταν οι μόνοι νομοί της χώρας που δεν έλαβαν μερίδιο από τον τεχνολογικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 47.190.857 ευρώ για τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια και 21.460.210 ΙΕΚ και ΕΠΑΛ ολόκληρης της χώρας, γιατί δεν υπέβαλαν έγκαιρα τη σχετική μελέτη με δική τους αποκλειστική ευθύνη».

Ο πρώην Περιφερειάρχης δεν τα άφησε βέβαια όλα αυτά αναπάντητα. Η παράταξή του με ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση και τη ΝΔ πως κάνει μεταβίβαση ευθυνών.«Για άλλη μια φορά ότι το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να φταίει για τίποτα. Πάντοτε θα φταίει κάποιος άλλος» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την παράταξη του Απ. Κατσιφάρα «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημοσιοποίησε σχετικές προσκλήσεις το 2016 και το 2017. Σε αυτές τις προσκλήσεις οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας είτε δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου είτε υπέβαλαν φάκελο ο οποίος δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ένταξης πράξης. Αφού τελικά ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου σε νέα πρόσκληση, ο Περιφερειάρχης ενέταξε τη σχετική δράση με προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2018, με ορίζοντα υλοποίησης τον Οκτώβριο του 2020. Το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε στο σχετικό διαγωνισμό τον Απρίλιο του 2019, ενώ η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και η πρόσκληση για υπογραφή συμβάσεων από τους αναδόχους του έργου φτάνει μέχρι και τον Ιούλιο του 2020, με το κόστος των συμβάσεων να ανέρχεται σε 3.4 εκ €». «Η παράταξη μας ήταν αυτή που έθεσε το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο και έλαβε σχετικές αποφάσεις το Μάρτιο του 2020, ώστε ο νυν Περιφερειάρχης να εκδώσει νέα απόφαση παράτασης του έργου κατά ένα χρόνο, το Μάιο του 2020» προσθέτει ακόμη ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Περιφερειάρχης Κατσιφάρας από το 2016 έως το 2019 δεν κατάφεραν να προσφέρουν τεχνολογικό εξοπλισμό μέσω ΕΣΠΑ στα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας

Αν δεχθούμε τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Απόστολος Κατσιφάρας, που φυσικά δεν έχουμε κάποιο λόγο να τις αμφισβητήσουμε, τότε θα πρέπει να σημειώσουμε πως για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις του 2016 και του 2017 από την πλευρά της Περιφέρειας και το γεγονός ότι πέρασαν αρκετά χρόνια καθυστερήσεων, κάποιος φταίει… Κι αν δεν φταίει ο τότε Περιφερειάρχης σίγουρα φταίει η τότε κυβέρνηση. Δεν θυμόμαστε όμως τον Απόστολο Κατσιφάρα εκείνη την εποχή να ζητά από την τότε Κυβέρνηση να ζητά αυτό που τώρα ζητά από τη σημερινή κυβέρνηση, να δουλέψει δηλαδή και να παράξει έργο προς όφελος των πολιτών. Αυτό που αποδεικνύεται σήμερα με αφορμή την τηλεκπαίδευση είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας από το 2016, που άρχισε να “τρέχει” το ΕΣΠΑ έως το 2019 δεν κατάφεραν (άσχετα που επιμερίζονται οι περισσότερες ευθύνες) να προσφέρουν τεχνολογικό εξοπλισμό μέσω ΕΣΠΑ στα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας.