Επειγόντως επάνοδος στην κοινή λογική

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Στις 10 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, για να αποφασίσει αν θα προτείνει ή όχι για επείγουσα έγκριση το υποψήφιο εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech για την προστασία από τον κορονοϊό.Η υπηρεσία που θα συνεδριάσει στις 10 Δεκεμβρίου είναι η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων (VRBPAC). Όταν ολοκληρώσει την αξιολόγησή της, η VRBPAC συντάσσει γνωμοδότηση την οποία παραδίδει στον επίτροπο της FDA. Η γνωμοδότησή της δεν είναι δεσμευτική, αλλά συνήθως η FDA την ακολουθεί. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με διαδικασίες-εξπρές, η άδεια ίσως χορηγηθεί μεταξύ Χριστουγέννων και νέου έτους.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της FDA», τόνισε ο αρμόδιος επίτροπός της Στίβεν Χολ. «Ωστόσο, θα γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», διαβεβαίωσε ο ίδιος. Ο δρ Χολ πρόσθεσε ότι η επιτροπή προετοιμάζεται εδώ και μήνες για την επείγουσα αξιολόγηση κάθε υποψήφιου εμβολίου που αναπτύσσεται για τον κορονοϊό. Για αυτόν τον λόγο, η διαδικασία που αφορά το εμβόλιο της Pfizer και κάθε επόμενο αναμένεται να είναι συντομότερη από ό,τι συνήθως.

Ειδήσεις σαν κι αυτή είναι λογικό να τις υποδέχονται τα χρηματιστήρια, όπως ένα μπουκάλι παγωμένο νερό ένας διψασμένος στη Σαχάρα. Η ελληνική κυβέρνηση όμως πριν το εμβόλιο πάρει άδεια, πριν μπει στη μαζική παραγωγή, πριν λυθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διανομή του ανά την υφήλιο, ανακοίνωσε το σχέδιο για τους εμβολιασμούς… Προφανώς για να «δραπετεύσει» από το δύσκολο κλίμα που δημιουργεί η εξέλιξη της πανδημίας. Όμως είναι γελοίο να βγαίνει ο Υπουργός Υγείας να κάνει ανακοινώσεις για το πώς θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός από ένα εμβόλιο που δεν έχει πάρει ακόμη άδεια. Ο Υπουργός Υγείας θα έπρεπε να μας εξηγήσει γιατί ένα μήνα μετά τη δήθεν ενεργοποίηση των Κέντρων Υγείας στη μάχη της πανδημίας δεν γίνονται εκεί τεστ κορονοϊού. Από τις 15 Οκτωβρίου θα έπρεπε, για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Αγρινίου (τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ) να γίνονται τεστ κορονοϊού και δεν γίνονται. Αντί λοιπόν ο αρμόδιος Υπουργός να δώσει μια εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τον έλεγχο της πανδημίας –και κυρίως να δώσει λύση- ανακοινώνει σχέδια για ένα εμβόλιο που δεν έχει πάρει ακόμη άδεια.

Αλλά κι αν καταπιαστούμε με αυτό καθεαυτό το θέμα του επίσης τα πράγματα δεν είναι καλά για την κυβέρνηση. Φέτος ο κόσμος ακούγοντας τον Τσιόδρα να λέει ότι φοβόμαστε ένα κοκτέιλ εποχικής γρίπης και κορονοϊού, έπεσε με τα μούτρα στα αντιγριπικά εμβόλια και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου. Και το αποτέλεσμα ήταν η συνταγογράφησή τους να θυμίσει το πάρτι στα φάρμακα τις εποχές προ των μνημονίων… Έτσι εμβολιάστηκαν άνθρωποι που δεν ήταν ομάδες υψηλού κινδύνου και άνθρωποι που υγειονομικά θα έπρεπε να εμβολιαστούν πρώτοι πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Η κυβέρνηση πρέπει να βρει επειγόντως την κοινή λογική, που την είχε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά στην πορεία ακροβατώντας ανάμεσα στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας και την ανάγκη για οικονομική ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της, κάπου την έχασε.