Νοσοκομείο Αγρινίου : Αναλυτής για μόλις 10 (!) τεστ την ημέρα

Αποκαλυπτική σε μεγάλο βαθμό είναι η απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου, που ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, αναφορικά με την προμήθεια μοριακού αναλυτή για τη διενέργεια τεστ covid.

Μετά τη μεγάλη καθυστέρηση, που υπήρξε προ περίπου δύο εβδομάδων, στην έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ στα δείγματα που είχε αποστείλει το Νοσοκομείο Αγρινίου στην Πάτρα -έστω κι αν αυτή δεν τη “βλέπει” το Υπουργείο Υγείας- η προμήθεια αναλυτή ανήχθη πλέον σε απόλυτη προτεραιότητα, προκειμένου να γίνεται έγκαιρα και χωρίς καθυστερήσεις η απαραίτητη επιδημιολογική επιτήρηση. Κι αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική επιδημιολογική επιτήρηση, τότε φυσικά έχει σημασία και ο αριθμός των τεστ που θα διεξάγονται, αναλογικά με την επισκεψιμότητα του Νοσοκομείου και τον πληθυσμό της περιοχής.

Η απόφαση όμως του ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου για τις τεχνικές προδιαγραφές του αναλυτή μας “προσγειώνει” σε άλλα δεδομένα, που πόρρω απέχουν από τις ανάγκες μιας πανδημίας. Συγκεκριμένα στην απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου Αγρινίου αναφέρεται ότι “σύμφωνα με έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε από το οικονομικό τμήμα η εκτιμώμενη τιμή εξέτασης κυμαίνεται στα 45€ συν το ΦΠΑ”, ενώ “σύμφωνα με την επιτροπή σύνταξης προδιαγραφών, θα πραγματοποιούνται περίπου δέκα (10) τεστ την ημέρα, διαμορφώνοντας την ετήσια δαπάνη σε 165.000€ συν το Φ.Π.Α”

10 τεστ την ημέρα δεν είναι μόνο ένας μικρός αριθμός, είναι μάλλον γελοίο και να το συζητάμε, αφού με δυσκολία θα καλύψουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου για το 20% των τακτικών χειρουργείων, που επιτρέπεται να πραγματοποιούνται εν μέσω lockdown. Πολλά ερωτηματικά μάλιστα δημιουργεί και το αποτέλεσμα της έρευνας αγοράς, που έγινε από το Νοσοκομείο, αφού η τιμή των 45€ συν ΦΠΑ, που αναφέρεται, είναι μεγαλύτερη ακόμη και από την διατίμηση που τέθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση, ορίζοντας ως ανώτατη τιμή για το μοριακό τεστ PCR τα 40€. Ενώ σε κάθε περίπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη από την τιμή των 13€, που κοστίζει το τεστ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Ίσως γι’ αυτό ο Β.Κοντοζαμάνης μιλώντας στη βουλή για το Νοσοκομείο Αγρινίου είπε πως επειδή “τα αντιδραστήρια ήταν ακριβά, γι’ αυτό και αποστέλλονταν τα δείγματα σε περιοχές, όπως η Πάτρα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα Γιάννενα ή το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στην Αθήνα, όπου το κόστος των αντιδραστηρίων ήταν πολύ χαμηλότερο και υπήρχαν εγκαίρως τα αποτελέσματα”. Και αναρωτήθηκε με νόημα : “Τι είναι καλύτερο; Να ξοδέψουμε χρήματα με ακριβά αντιδραστήρια για να έχουμε σε κάθε σημείο της Ελλάδος και ένα μηχάνημα ή να μεταφέρουμε τα δείγματα αυτά σε συγκεκριμένες περιοχές, κοντά σε δομές υγείας και να έχουμε και φθηνότερες τιμές αντιδραστηρίων, αλλά και εγκαίρως τα αποτελέσματα των εξετάσεων;” Αν παραγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πάντα έγκαιρα αποτελέσματα, όσον αφορά τις τιμές των αντιδραστηρίων ίσως ο υφυπουργός Υγείας έχει κάποιο δίκιο. Το μείζον όμως επί του προκειμένου είναι με βάση την επισκεψιμότητα του Νοσοκομείου, τα 10 τεστ την ημέρα είναι σταγόνα στον ωκεανό…