Χωροταξικό Ιχθυοκαλλιεργειών : Η απάντηση της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου Ξηρομέρου στον Δ. Οικονόμου

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη θεσμοθέτηση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών ζητά η Επιτροπή Αγώνα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του Δ. Οικονόμου στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση της Σ. Σακοράφα. Η Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Ξηρομέρου ζητά να προχωρήσει η σύνταξη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και κατόπιν το Ειδικό Χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες.

Θυμίζοντας στον ίδιο ότι δεν παρέστη σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους του Δήμου Ξηρομέρου, η Επιτροπή Αγώνα σχολιάζει τα όσα ανέφερε ο Δ. Οικονόμου στη Βουλή και κυρίως την αναφορά σε «αυθαιρεσίες των επενδυτών της υδατοκαλλιέργειας, που κάνουν ότι θέλουν και όπου θέλουν».

«Πρόκειται για ένα χωροταξικό θαλάσσιο και χερσαίο χάος, όπου ο κάθε επενδυτής κάνει ότι θέλει και όπου θέλει, με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους να είναι απλώς θεατές ενός κακόγουστου έργου.Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι ένα: Όντως το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο ήρθε μεταξύ των άλλων να επιλύσει αυτά τα προβλήματα ή απλά να νομιμοποιήσει τις διαχρονικές χωροταξικές παραβάσεις, στις οποίες και σεις ο ίδιος κάνατε λόγο στην τοποθέτησή σας;Για μας η απάντηση είναι απλή. Το Ειδικό Χωροταξικό της περιοχής του Δήμου Ξηρομέρου, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να νομιμοποιεί και να τακτοποιεί με απλό τρόπο τις πολυετείς παρανομίες των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ιχθύων. Το εν λόγω χωροταξικό είναι πέρα για πέρα έξω και από αυτή ακόμα τη φιλοσοφία του. Ούτε οργανώνει, ούτε συγκεντρώνει, ούτε χωροθετεί όπως διατείνεται τις υφιστάμενες μονάδες, ιδιαίτερα αυτές του παράκτιου μετώπου. Απλά τις καταγράφει, τις αφήνει στην ίδια θέση και στην ίδια θαλάσσια περιοχή και τις νομιμοποιεί.

Το ερώτημα λοιπόν που μπαίνει εδώ είναι: Γιατί το κάνει αυτό ο μελετητής του χωροταξικού; Η απάντηση είναι και πάλι απλή. Το χωροταξικό το σχεδίασαν οι ίδιοι οι επενδυτές, με ίδιους πόρους και με την άδεια της Πολιτείας. Έτσι εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατον να δημιουργήσουν βλάβη στα συμφέροντά τους. Μετέτρεψαν στην ουσία μια ολόκληρη Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Α.Υ.) σε Π.Ο.Α.Υ.» αναφέρει μεταξύ άλλων η Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Ξηρομέρου.

Αναλυτικά η απάντηση της Επιτροπής Αγώνα του Δήμου Ξηρομέρου