Η μεγάλη εικόνα των εορτών : Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε

Πολλές συζητήσεις και ποικίλα σχόλια δημιούργησαν τα όσα συνέβησαν στους δρόμους του Αγρινίου τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Η κίνηση στους δρόμους της πόλης ήταν αυξημένη, οι έλεγχοι από την Αστυνομία, που καλώς ή κακώς της ανατέθηκε η επιτήρηση των μέτρων της πανδημίας, δραματικά λίγοι.

Ιδίως την παραμονή και την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς υπήρχαν στο κέντρο του Αγρινίου αρκετά εμπορικά καταστήματα, που εξυπηρετούσαν πελάτες εντός του καταστήματος. Πρόστιμα όμως δεν έπεσαν. Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρατηρήθηκαν αρκετές περιπτώσεις, όπου οι πελάτες των καφέ, παρέμειναν έξω από αυτά δημιουργώντας συνωστισμό. Ενώ τα μεμονωμένα, μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού, πρόστιμα που έπεσαν δημιούργησαν ποικίλα σχόλια για το αν τελικά η τοπική Αστυνομία εφαρμόζει το νόμο έναντι όλων ή με “εξαιρέσεις”…

Εδώ η αλήθεια είναι ότι το γράμμα του νόμου έχει να κάνει με το τι ακριβώς προβλέπει η σχετική ΚΥΑ και το τι θεωρείται με βάση την άδεια του κάθε καστημάτος εξωτερικός χώρος του καταστήματος. Κάτι που με “γυμνό” μάτι φαίνεται ως εξωτερικός χώρος ενός καταστήματος είναι πολύ πιθανό βάσει της άδειας του καταστήματος να μην είναι και συνεπώς το κατάστημα να μην έχει ευθύνει για ό,τι συμβαίνει εκεί. Πάντως καθ’όλη τη διάρκεια του lockdown έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τραπεζοκαθίσματα ορισμένων καταστημάτων να μην είναι μαζεμένα, όπως προβλέπει η ΚΥΑ, απεναντίας να είναι πρόσφορα όχι απλώς να εναποθέσει κάποιος τον καφέ του σε αυτά, αλλά ακόμη και να καθίσει.

Σε κάθε περίπτωση η γενική εικόνα της πόλης κατά τις περισσότερες ημέρες της εορταστικής περιόδου είναι ότι ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε. Σε πολλές συζητήσεις μάλιστα στον “καθένα” περιλαμβάνονται και οι ελεγκτές.