Δικαιώνει ο Αποστολάκης το Φαρμάκη για τα Όχθια Παλαίρου

Ή το έργο ανατίθεται σήμερα με την διαδικασία του άρθρου 32 παρ.γ του ν.4412, ή τα Όχθια καταρρέουν ολοσχερώς με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Σε κάθε άλλη περίπτωση, (ανοικτός διαγωνισμός άρθρο 27 Ν. 4412) θα βρεθούμε μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις και γεγονότα που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αυτό αναφέρει ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης σε επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκη, αναφορικά με την αποκατάασταση του πρανούς στο δρόμο Πάλαιρος – Πογωνιά.

Η επιστολή του, που κοινοποιείται σε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έρχεται αμέσως μετά την ερώτηση επτά περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης που ζητούν ανοιχτό διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι η Περιφερειακή Αρχή επιχείρησε να προωθήσει το έργο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που προβλέπεται στο νόμο, ωστόσο συνάντησε τις αντιδράσεις ιδίως της παράταξης Κατσιφάρα, που επέκρινε τη διαδικασία ανάθεσης μιλώντας για καταβαράθρωση της αξιοπιστίας της πολιτικής και για προστασία της κρυστάλλινης διαχείρισης του δημοσίου χρήματος που επέδειξε εκείνη… Αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τη διαχείριση του δημόσιο χρήματος από την Περιφερειακή Αρχή. Μάλιστα από την Περιφέρεια έχουν θυμίσει πως ο Απ. Κατσιφάρας ως περιφερειάρχης για την αποκατάσταση της Κλεισούρας είχε προτείνει την ίδια διαδικασία ανάθεσης με αυτή που προτείνεται τώρα, αλλά πλέον η παράταξη Κατσιφάρα την επικρίνει.

Ακόμη αξιοσημείωτο της καθυστέρησης είναι ότι η πρόσφατη κακοκαιρία έφερε νέες πτώσεις τμημάτων του πρανούς με ορατό τον κίνδυνο το κόστος της αποκατάστασης να αυξηθεί κατά πολύ. “Πως θα χρηματοδοτηθεί το νέο έργο που θα προκύψει με κόστος άνω των 1.000.000€;” αναρωτιέται χαρακτηριστικά ο Γ. Αποστολάκης.

Αναλυτικά η επιστολή του Γ. Αποστολάκη:
Τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποίαν έλαβαν χώρα στο Δήμο μας επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση στη θέση ΄΄Όχθια΄΄ Παλαίρου. Ειδικότερα είχαμε νέες πτώσεις τμημάτων του πρανούς με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζημιά που ήδη υπήρχε και να κλείσει και ο δεύτερος δρόμος (παραλιακός) επικοινωνίας Παλαίρου-Πογωνιάς. Η επικοινωνία σήμερα γίνεται μέσω αγροτικού δρόμου από τον κάμπο της Παλαίρου.

Συνεπώς επιβάλλεται άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών, αφενός για να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ των οικισμών Παλαίρου-Πογωνιάς και αφετέρου για να αποφευχθεί η αύξηση του κόστους αποκατάστασης. Αν σήμερα κοστίζει 440.000 ευρώ πολύ σύντομα το κόστος θα πολλαπλασιαστεί αφού η πτώση των τμημάτων είναι ραγδαία. Πως θα χρηματοδοτηθεί το νέο έργο που θα προκύψει με κόστος άνω των 1.000.000€; το θέμα είναι γνωστό σε όλες τις παρατάξεις αφού συζητήθηκε πρόσφατα στα αρμόδια όργανα της περιφέρειας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Στις τοπικές κοινωνίες υπάρχει αναστάτωση και έντονη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για δρόμο σε μια πολύ τουριστική περιοχή που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η το έργο ανατίθεται σήμερα με την διαδικασία του άρθρου 32 παρ.γ του ν.4412,ή τα όχθια καταρρέουν ολοσχερώς με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Σας καλούμε ακόμη μια φορά και με δεδομένο ότι η Δ.Ε. έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην ανάθεση του έργου με τη κατεπείγουσα διαδικασία όπως αρχικά είχε εισηγηθεί η Περιφερειακή σας αρχή.Σε κάθε άλλη περίπτωση, (ανοικτός διαγωνισμός άρθρο 27 Ν. 4412) θα βρεθούμε μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις και γεγονότα που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Παρακαλώ όπως εισαχθεί το θέμα στη οικονομική επιτροπή όπου είναι πλέον αρμόδια και αν κρίνεται απαραίτητη η δικής μας εισήγηση.

Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ