Υπηρεσία Φύλαξης χωρίς προανακριτικές αρμοδιότητες, που θα υπάγεται στο Πανεπιστήμιο ζητά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών

Αντίθετη με κάθε επισημότητα είναι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με τη διάταξη του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία που αφορά στην φύλαξη των Πανεπιστημίου.

Αναλυτικά η απόφαση της Συγκλήτου αναφέρει:

Σχετικά με το θέμα και πρόβλημα με τη φύλαξη και την προστασία των Πανεπιστημίων, αναμφίβολα κάθε Πανεπιστήμιο έχει ιδιαιτερότητες, δυσκολίες και προβλήματα, αναφορικά με το χειρισμό αυτής της κατάστασης. Σήμερα χρειάζεται Υπηρεσία Προστασίας και Φύλαξης των Πανεπιστημίων χωρίς προανακριτικές αρμοδιότητες, η οποία θα ανήκει στη δικαιοδοσία της Συγκλήτου ή του Πρύτανη. Αυτή η Υπηρεσία πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένη για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και να μπορεί να αποτρέπει παρεμβατικές ενέργειες. Μέσα, όπως ελεγχόμενη πρόσβαση, κάρτες εισόδου κλπ δεν θα προσφέρουν πολλά πράγματα και θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο θόρυβο. Επίσης, η αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών όταν δεν εφαρμόζονται δεν έχει κανένα νόημα. Δεν χρειάζεται η παρουσία της Αστυνομίας εντός των Πανεπιστημίων και αυτό γιατί με βάση την κουλτούρα που υπάρχει σήμερα δεν θα βοηθούσε σε τίποτα και μάλλον θα όξυνε τα προβλήματα. Με βάση τα παραπάνω, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την σχετική διάταξη.