Τι θα είχε συμβεί, αν δεν είχαν καθαριστεί τα ρέματα από την Περιφέρεια;

Πολλά προβλήματα προκάλεσε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου η χθεσινή νεροποντή. Από τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι αργά το μεσημέρι η περιοχή επλήγη από έντονες βροχοπτώσεις και οι τεράστιοι όγκοι νερού, που έπεσαν, προκάλεσαν αρκετά προβλήματα σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ο Δήμος Αγρινίου να υποβάλλει αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Όμως εν συγκρίσει με τις μεγάλες πλημμύρες, που είχαν πλήξει την περιοχή το Δεκέμβριο του 2017, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα προβλήματα και οι καταστροφές ήταν αυτή τη φορά λιγότερα, καθώς από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το προηγούμενο διάστημα έγιναν αρκετές παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ιδίως στο επίπεδο του καθαρισμού των ρεμάτων και των χειμάρρων, που τα προηγούμενα χρόνια δημιουργούσαν πλείστα όσα προβλήματα, αλλά και της ενίσχυσης των γεφυρών, όπως η γέφυρα της Ερμίτσας στην Αβόρανη. Σε κάθε περίπτωση όμως αρκετά ρέματα έφτασαν κοντά στο όριο της υπερχείλισης και κανείς δεν θέλει να σκέπτεται τι θα είχε συμβεί, αν δεν είχαν καθαριστεί.

Φυσικά ακόμη δεν μπορούμε να μιλάμε για αντιπλημμυρική θώράκιση της περιοχής, επειδή μόνο έγιναν έγκαιρα οι καθαρισμοί στα περισσότερα από τα επικίνδυνα σημεία. Οι μεγάλου χαρακτήρα αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, ακόμη απουσιάζουν. Όμως έστω κι όταν είδαμε να γίνονται τα στοιχειώδη, φάνηκε ξεκάθαρα ότι ακόμη και ένα έντονο καιρικό φαινόμενο μπορεί να είναι αντιμετωπίσιμο. Αυτό το χρωστάμε αρχικά στον πρώην Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, που επί πολλά χρόνια η διοίκησή του στην Περιφέρεια είχε αδρανήσει εντελώς στα θέματα της αντιπλημμυρικής προστασίας, με τα γνωστά αποτελέσμα του Δεκεμβρίου του 2017.