AstraZeneca στα… χωριά, Pfizer/BioNtech στην… πόλη

Στα Κέντρα Υγείας το εμβόλιο της AstraZeneca
Αγρινιώτες καλούνται να εμβολιαστούν στα Κέντρα Υγείας Θέρμου και Αιτωλικού και Πατρινοί στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου
Μετακινήσεις αντικίνητρο για τους πολίτες και εμπόδιο στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος

Μπορεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη να εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα εμβολιαστούν 1,7 εκατ. ευρώ. Όμως όσα συμβαίνουν και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό καθώς ξεκινούν δύο διαφορετικές εμβολιαστικές γραμμές δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά για την πολυπόθητη αύξηση των εμβολιασμών.

Η έως τώρα εικόνα είναι πολύ συγκεκριμένη. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (έωςτις 10/2) 459.535 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί, εκ των οποίων οι 106.123 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNtech. Είναι χαρακτηριστικό στην Αιτωλοακαρνανία ότι χρειάστηκαν 36 ημέρες για να εμβολιαστούν περισσότερα από 1.000 άτομα. 1.004 για την ακρίβεια είναι οι Αιτωλοακαρνάνες που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ 3.476 είναι εκείνοι που μέχρι χθες έλαβαν μόνο την πρώτη δόση.

Τις τελευταίες δύο ημέρες όμως είναι δεκάδες οι καταγγελίες πολιτών, ιδίως της ηλιακής ομάδας των 60 -64 ετών, που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca και οι οποίοι καλούνται να μεταβούν για τον εμβολιασμό τους, για παράδειγμα, από το Αγρίνιο στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικού ή το Κέντρο Υγείας Θέρμου. Και τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι πολίτες από την Πάτρα μέσω της αύληςσυνταγογράφησης ειδοποιήθηκαν πως θα εμβολιαστούν στο Κέντρο Υγεία Ναυπάκτου. Τη στιγμή όμως που υποτίθεται πως απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και εν προκειμένω έχουμε μια περιοχή σε lockdown με πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και καλούνται οι πολίτες να μεταβούν σε μια «πράσινη» περιοχή, με ελεγχόμενη σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας.

Ήδη το προηγούμενο διάστημα όπου στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες χορηγούνταν το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech στα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου καθώς και το Κέντρο Υγείας Αγρινίου υπήρχαν αρκετές διαμαρτυρίες για το γεγονός οι ηλικιωμένοι αναγκάζονταν να μετακινούνται από απομακρυσμένα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας είτε στο Αγρίνιο, είτε στο Μεσολόγγι για να εμβολιαστούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι θα έπρεπε να διανύσουν αποστάσεις 40 λεπτών ή ακόμη και μιας ώρας, πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο όταν μιλάμε για ηλικιωμένους. Αυτό, εξάλλου, πέρα από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων είναι και μια από τις μικρότερες αιτίες που το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει καθυστερήσει. Τώρα που οι άνθρωποι των πόλεων θα πρέπει να μετακινηθούν σε περιφερειακά Κέντρα Υγείας για να εμβολιαστούν είναι προφανές ότι δημιουργείται ένα εμπόδιο στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, αφού για κάποιους η μετακίνηση θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για να εμβολιαστούν.

Το γρίφο που δημιουργούν οι διαφορετικές εμβολιαστικές γραμμές θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ίσως και να μην εύκολο να λυθεί αυτός ο γρίφος από τη στιγμή πουκάποια εμβολιαστικά κέντρα που χορηγούν το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech έχουν κλεισμένα ραντεβού για αρκετές εβδομάδες. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Κέντρο Υγείας Αγρινίου, όπου τα ραντεβού φτάνουν μέχρι τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Σε περιπτώσεις σαν και αυτή ίσως να μην «χωράει» η δεύτερη γραμμή με το εμβόλιο της AstraZeneca, είτε για λόγους προσωπικού, είτε λόγω έλλειψης χώρων κτλ. Όμως η απογοήτευση όσων είδαν πως θα πρέπει να μετακινηθούν 30 χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν σε κάποιο Κέντρο Υγείας είναι μεγάλη… Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν και τις τοπικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας, που οι αποστάσεις είναι μεγάλες και δεν είναι πάντα εύκολες.