Ομόφωνο Ψήφισμα του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου για το Πανεπιστήμιο στο Μεσολόγγι

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (υπ’αριθμ. 2/2021 Απόφαση)
στην συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2021 με θέμα την αναδιάρθρωση της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Μεσολόγγι.

Στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να συνδράμει το έργο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, ισχυροποιώντας τα αιτήματα για σύγχρονες σχολές με κατάλληλες υποδομές, χρηματοδότηση, προσλήψεις ακαδημαϊκού προσωπικού και δυνατότητες εξέλιξης των σπουδαστών.

Η πιθανή αναδιάρθρωση της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών θα πρέπει να γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια, με βάση το συμφέρον του ιδρύματος και των φοιτητών του. Η βιωσιμότητα της σχολής μπορεί να επιτευχθεί με την ορθολογικότερη κατανομή των τμημάτων που έχουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών στην Ελληνική επικράτεια, ιδιαίτερα αυτών που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο. Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου σε μια ευρύτερη διαβούλευση διαμόρφωσης του εθνικού ακαδημαϊκού χάρτη πρέπει άμεσα να απασχολήσει όλους μας, δεδομένου του πλήθους των σχολών με το ίδιο αντικείμενο σπουδών (10 Γεωπονικές Σχολές σε όλη την Ελλάδα).

Αυτή τη στιγμή, το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει 7 σχολές και 35 τμήματα. Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών έχει 6 τμήματα (3 Μεσολόγγι, 1 Αμαλιάδα και 2 Αγρίνιο, εκ των οποίων το ένα είναι σε αναστολή).

Στο Μεσολόγγι οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελούν ένα αυτόνομο συγκρότημα που απλώνεται σε έκταση 800 στρεμμάτων και περιλαμβάνει μια Πανεπιστημιούπολη (campus) με 2 αμφιθέατρα, 8 εργαστήρια, φοιτητικές εστίες, βιβλιοθήκη, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόριο, θερμοκήπια, ανθοκήπια, κτιριακές υποδομές κ.α. Αυτές οι υποδομές είναι ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους και πρέπει να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν στο έπακρο, ως βάση και πυλώνας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα της Γεωπονίας και των Υδατοκαλλιεργειών.

Άρα, η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, μπορεί να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην πόλη μας, ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη και δυνατή σχολή, η οποία θα συναγωνίζεται εκείνες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, οργανώνοντας παράλληλα αξιόλογα μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα καθώς και διεθνείς συνεργασίες. Η δημιουργία, επίσης, ερευνητικού κέντρου οφείλει να υλοποιηθεί.

Η αρχική πρόταση αναδιάρθρωσης της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, δημιουργεί προϋποθέσεις για μία Γεωπονική Σχολή αξιώσεων. Καταρχήν, διορθώνει μια αδικία με την επιστροφή τμήματος – που εν μία νυκτί – μετακινήθηκε στην Αμαλιάδα σε ανύπαρκτες ή ακατάλληλες εγκαταστάσεις. Τέτοιες πρακτικές του παρελθόντος, που εξήγγειλαν ή μετακινούσαν τμήματα για ψηφοθηρικούς λόγους, δεν έχουν χώρο σε ένα τόσο καίριο ζήτημα. Έπειτα, με την πρόταση ισχυροποιούνται οι Σχολές που, αν και αριθμητικά από τρεις γίνονται δύο, εντούτοις, δεν χάνουν το συνολικό αριθμό του Διδακτικού και Ερευνητικού τους προσωπικού (ΔΕΠ) ενισχύοντας σημαντικά τη βιωσιμότητά τους.

Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι εξάλλου, η πρόθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη χρηματοδότηση με 1,5 εκατομμύριο ευρώ έργων με στόχο την αποκατάσταση των βλαβών και τη σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων στο campus του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι.

Συνεπώς, ζητούμε από το αρμόδιο όργανο του Πανεπιστημίου Πατρών να λάβει υπόψη του και να διεκδικήσει για το στρατηγικό σχεδιασμό της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης της Σχολής, τα εξής:

Την αξιοποίηση στο έπακρο της όλης έκτασης και των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι,

Τη φιλοξενία της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με ενιαία λειτουργία στις εγκαταστάσεις της στο Μεσολόγγι,

Την ενίσχυση της Σχολής σε εξοπλισμό και σε διδακτικό προσωπικό για την ακαδημαϊκή επάρκεια και βιωσιμότητά της με τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος,

Την καταγγελία της θεσμοθέτησης ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Τονίζουμε επίσης, ότι η κεντρική διοίκηση και το Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να προχωρήσουν σε γενναία μεταφορά πόρων προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με προσλήψεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, δημιουργία σύγχρονων υποδομών και διασύνδεση των Πανεπιστημίων με τον τόπο και τις ανάγκες της χώρας μας.

Θυμίζουμε ότι η παγκόσμια κατάταξη των Πανεπιστημίων γίνεται με βάση: 1) τα ακαδημαϊκά κριτήρια, 2) τις υποδομές, 3) το εκπαιδευτικό προσωπικό, 4) την εξέλιξη των σπουδαστών και 5) τη διασύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας. Το πρώην Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου είχε καταφέρει πανευρωπαϊκές διακρίσεις με τους φοιτητές του καθώς και παγκόσμιες συνεργασίες με τους καθηγητές του, πρωτοβουλίες που συνεχίζονται και σήμερα από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο Δήμος, οι άλλες τοπικές αρχές και όλοι οι πολίτες του Μεσολογγίου οφείλουμε να στηρίξουμε το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό καθώς και το σύνολο των φοιτητών, ώστε ο τόπος μας να είναι πάντα φιλόξενος και προσιτός, προσφέροντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη δυνατότητα μιας άνετης διαβίωσης στην ακαδημαϊκή κοινότητα.