Έρχονται δυο νέα round – about στο Αγρίνιο

Στις διασταυρώσεις Καλλέργη – Παπαφώτη – Μαβίλη – Δεληγιώργη και Μαβίλη – Κυριαζή – Τερτσέτη

Νέες κυκλοφοριακές αλλαγές «πέρασαν» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η δημιουργία νέων κυκλικών κόμβων σε δύο πολυσύχναστες διασταυρώσεις του Αγρινίου.

Ο πρώτος αφορά τη διασταύρωση των οδών Καλλέργη – Παπαφώτη – Δεληγιώργη – Λ. Μαβίλη. Σύμφωνα με τη μελέτη που εγκρίθηκε στη θέση της υφιστάμενης διασταύρωσης διαμορφώνεται κυκλικός κόμβος (round-about) με δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλων οχημάτων. Στον κυκλικό κόμβο θα εισέρχεται η κυκλοφορία από τις οδούς Καλλέργη, Παπαφώτη και Δαγκλή η οποία θα κατευθύνεται στις οδούς Λ. Μαβίλη, Καλλέργη και Δεληγιώργη όπως ισχύει και σήμερα. Ο κυκλικός κόμβος χαράσσεται στη συμβολή των ανωτέρων οδών, μετατοπισμένος δυτικά προς την πλατεία Μελίνας Μερκούρη όπου καταλαμβάνει μικρό τμήμα αυτής. Αναπτύσσεται και αξιοποιεί πλήρως την ζώνη της υφιστάμενης διασταύρωσης. Καταλαμβάνει επίσης μικρό μέρος του κοινόχρηστου χώρου ανατολικά (παρά το πεζόδρομο της οδού Μεσολογγίου), επιφάνειας 90μ2 περίπου. Ο κυκλικός κόμβος έχει συνολική διάμετρο (κεντρική νησίδα και κυκλικός διάδρομος) 30μ., με μια λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 6,00μ. και δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλων οχημάτων.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά τη διασταύρωση των οδών Μαβίλη – Κυριαζή – Τερτσέτη. Σύμφωνα με τη μελέτη στη θέση της υφιστάμενης ανοικτής διασταύρωσης διαμορφώνεται κυκλικός κόμβος (round-about) με δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλων οχημάτων. Στον κυκλικό κόμβο θα εισέρχεται η κυκλοφορία από τις οδούς Μαβίλη, Κυριαζή και Τερτσέτη η οποία θα κατευθύνεται στις οδούς Τερτσέτη και Κυριαζή (και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας αυτής – τμήμα διπλής κατεύθυνσης κυκλοφορίας και μονοδρομημένο τμήμα) όπως ισχύει και σήμερα. Ο κυκλικός κόμβος χαράσσεται στη συμβολή των ανωτέρων οδών, και αναπτύσσεται και αξιοποιεί πλήρως την ζώνη της υφιστάμενης διασταύρωσης. Ο κυκλικός κόμβος έχει διάμετρο κεντρικής νησίδας 10,50μ., με μια λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 5,00μ.

Ακόμη από το δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε η φωτεινή σηματοδότηση του κόμβου Εθν. Αντιστάσεως – Δελφών – Φιλελλήνων, η οποία θα συνοδευτεί από τις εξής αλλαγές:
1. Αντιδρόμηση της οδού Καπετάν Δία από την οδό Αγράφων προς και έως την οδό Β. Σκιαδά.
2. Μονοδρόμηση της ανώνυμης οδού ανάμεσα στο Ο.Τ. 399 και την Πλατεία Άρη Βελουχιώτη με κατεύθυνση την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
3. Δημιουργία λωρίδας αριστερής στροφής επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στο ρεύμα με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης έτσι ώστε να είναι εφικτή η στροφή των οχημάτων προς την οδό Φιλελλήνων.
4. Τροποποίηση του προγράμματος φωτεινής σηματοδότησης του κόμβου Εθν. Αντιστάσεως -Δελφών – Φιλελλήνων όσο και του επομένου κόμβου Εθν. Αντιστάσεως – Γρηγορίου Λαμπράκη – Δ. Μακρή που λειτουργούν με συντονισμό.