Οι εναλλακτικές για τα Τμήματα λειτουργούν διασπαστικά

Στον εσωτερικό διάλογο για την αναδιάρθρωση οι εναλλακτικές για τα Τμήματα «διχάζουν» τους Καθηγητές : Η περίπτωση του Τμήματος ΔΕΑΠΤ

Σε διαδικασία εσωτερικού διάλογου στα Τμήματα βρίσκεται το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών πριν αυτό έρθει στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την οριστικοποίησή του, δηλαδή για να αποφασίζει για το αν και το πως θα εισηγηθεί το Σχέδιο στο Υπουργείο Παιδείας. H Σύγκλητος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα εντός του Μαρτίου ή το αργότερο αρχές Απριλίου, παρουσία των αυτοδιοικητικών φορέων της περιοχής όμως έχει δεσμευθεί ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας.

Αυτός ο εσωτερικός διάλογος όμως στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων γίνεται προφανώς με βάση συζήτησης τις προτάσεις του Σχεδίου. Όταν όμως αυτές οι προτάσεις εμπεριέχουν εναλλακτικές, τότε είναι λογικό να προκύπτει μια μερίδα μελών ΔΕΠ, που προτιμά τη μια και μια άλλη μερίδα ,που προτιμά τη δεύτερη εναλλακτική.

Αυτό καταγράφηκε ουσιαστικά σε πρόσφατη συζήτηση των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ), που εδρεύει στο Αγρίνιο, η ακαδημαϊκή κοινότητα του οποίου ανέκαθεν στήριζε την παραμονή του Τμήματος στο Αγρίνιο και ουδέποτε είχε ψηφίσει υπέρ της μεταφοράς στην Πάτρα. Τώρα όμως, που το προτεινόμενο Σχέδιο δίνει δύο εναλλακτικές για το μέλλον του Τμήματος, μια μεταφοράς του στην Πάτρα και μια συγχώνευσής του με το Τμήμα της Γεωπονικής (Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων) που εδρεύει στο Αγρίνιο, η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος εμφανίζεται σχεδόν «διχασμένη», με άλλους να προτιμούν τη μια και άλλους την άλλη εναλλακτική. Έτσι επί του παρόντος δεν προκύπτει -έστω κατά πλειοψηφία- απόρριψη του προτεινόμενου Σχεδίου, κάτι που προφανώς θα ληφθεί αναλόγως υπ’ όψιν από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για την τελική της απόφαση και την οριστικοποίηση της εισήγησης που θα γίνει προς το Υπουργείο Παιδείας.

Εν κατακλείδι, το γεγονός ότι το προτεινόμενο σχέδιο προσφέρει διαφορετικές εναλλακτικές για το μέλλον του Τμήματος, φαίνεται να «διασπά» το αρραγές μέτωπο –αν θεωρηθεί ότι υπήρχε- της ακαδημαϊκής κοινότητας και έτσι δίνεται η δυνατότητα στη Σύγκλητο να «προωθήσει» χωρίς αντιδράσεις τις λύσεις που θα προκρίνει.

Επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα
«Το Σχέδιο «σκοτώνει» το Τμήμα», αλλά και μόλις επτά φοιτητές πάνω από τη βάση

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Τμήματος ΔΕΑΠΤ, καθηγητής Προκόπη Θεοδωρίδης, τόσο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου για το θέμα, όσο και στην αντίστοιχη του Περιφερειακού Συμβουλίου, επέκρινε τις προτάσεις του Σχεδίου για το μέλλον του Τμήματος και επέμεινε στην παραμονή του ως έχει στο Αγρίνιο, με βασικό επιχείρημα της πολυετή παρουσία του Τμήματος στο Αγρίνιο, αλλά και το γεγονός ότι το Τμήμα τα τελευταία χρόνια καταγάγει συνεχώς ακαδημαϊκές προόδους.

Το βασικό πάντως αντεπιχείρημα από τους συντάκτες του προτεινόμενου σχεδίου είναι ότι το Τμήμα ΔΕΑΠΤ δεν μπορεί να μείνει ως έχει, όταν μόλις επτά (!) από τους 213 ήταν φέτος οι φοιτητές που εισήχθησαν με μεγαλύτερο βαθμό πάνω από την βάση των 10.000 μορίων. Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα, με αφορμή την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από τη νέα χρόνια, προβάλλεται και για την περίπτωση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, που μόνο 12 (!) από τους 176 επιτυχόντες τους είχαν βαθμολογία πάνω από τη βάση.

Στο αντίποδα, ωστόσο, το Τμήμα ΔΕΑΠΤ προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια στους αποφοίτους του επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου πλέον και με εκπαιδευτική επάρκεια, από το 2018 τους έχει αναγνωριστεί integrated master, ενώ το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος έλαβε το 2019 τη σχετική πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ. Μάλιστα σύμφωνα με πολύ πρόσφατη μελέτη (2020) το Τμήμα ΔΕΑΠΤ κατατάχθηκε ως το τρίτο καλύτερο περιφερειακό Τμήμα Οικονομικής Κατεύθυνσης στη χώρα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μια εκ των δύο εναλλακτικών, αυτή της συγχώνευσης με το Τμήμα της Γεωπονικής στο Αγρίνιο, προσκρούει σε μεγαλύτερες ακόμη αντιδράσεις εντός του Τμήματος, καθώς εκτιμάται ότι ένα Τμήμα με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου και καλή κατάταξη σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί επ’ ουδενί να θεωρηθεί ομοειδές Τμήμα με την Γεωπονία. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ο πρόεδρος του Τμήματος Πρ. Θεοδωρίδης σχολίασε πως η πρόταση του σχεδίου «σκοτώνει» το Τμήμα, εξηγώντας πως ακριβώς για να δικαιολογείται η εξειδίκευση του Τμήματος, λιγότερο και από το ένα πέμπτο των μαθημάτων του σχετίζονται με το γεωπονικό αντικείμενο. Έτσι η πρόταση για την μεταφορά του Τμήματος στην Πάτρα φαντάζει ως «το λιγότερο κακό» για το μέλλον του Τμήματος, χωρίς φυσικά να προκαλεί κάποιον ενθουσιασμό στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος, αφού αρκετά από τα 11 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος σκέπτονται ότι η παραμονή του στο Αγρίνιο δεν το εμπόδισε να βελτιώνεται συνεχώς.

Οι εναλλακτικές που δίνει στο ΔΕΑΠΤ η πρόταση αναδιάρθρωσης 
του Πανεπιστημίου
Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων έχει, 
θεωρητικά, δύο εναλλακτικές. Μεταφορά στην έδρα της Σχολής και μετατροπή 
σε τετραετούς φοίτησης με ταυτόχρονη παραχώρηση όλης της υλικοτεχνικής 
του υποδομής στο Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων» στο Αγρίνιο. 
Παρ’ όλα αυτά, στην Πάτρα θα είναι το τέταρτο τμήμα με αντικείμενο τη 
Διοίκηση Επιχειρήσεων ο δε αριθμός μελών ΔΕΠ που ενδεχομένως θα θελήσει να 
μεταφερθεί στην Πάτρα και που θα μπορεί, με βάση το γνωστικό αντικείμενο, 
να συνδράμει σε τέτοιο τμήμα θα είναι τόσο μικρός που ενδεχομένως να 
μην αιτιολογεί την μεταφορά ολόκληρου τμήματος.
Η δεύτερη εναλλακτική είναι να συνενωθεί με το Τμήμα «Επιστήμης και 
Τεχνολογίας Τροφίμων» και να δημιουργήσει ένα τομέα διοίκησης επιχειρήσεων 
τροφίμων μέσα σ’ αυτό ενώ τα μέλη ΔΕΠ που δεν θα θέλουν να ενταχθούν σε 
μία Γεωπονική Σχολή θα μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα Τμήματα 
του Πανεπιστημίου. Στον προτεινόμενο για δημιουργία τομέα «Διοίκησης 
Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» στο Τμήμα Επιστήμης και 
Τεχνολογίας Τροφίμων θα περιέλθει και το MBA «Διοίκηση Επιχειρήσεων 
Τροφίμων» του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και 
Τροφίμων. Με τον τρόπο αυτό -σύμφωνα με το σχέδιο- διατηρούνται οι 
σπουδές διοίκησης για επιχειρήσεις τροφίμων, αλλά σε μεταπτυχιακό επίπεδο 
και παραμένει το γνωστικό αντικείμενο της διοίκησης επιχειρήσεων στον νομό 
Αιτωλοακαρνανίας για να υποστηρίξει όλα τα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής.