Astra Zeneca στο Νοσοκομείο Αγρινίου και στους άνω των 65

Κάτι άλλο θα φταίει, αν δεν δούμε και τώρα ικανοποιητικούς ρυθμούς στο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό και στους άνω των 65 ετών ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως τόνισε, επικαλούμενη σχετικές μελέτες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε τη χορήγησή του σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αναδιαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών.

Σημειώνεται πως στις αρχές Φεβρουαρίου, οι αρχές – βασιζόμενες στο γεγονός ότι στις έως τότε κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε επαρκής αριθμός ηλικιωμένων ατόμων – έκριναν πως για το εμβόλιο της AstraZeneca έπρεπε να θέσουν ηλικιακό όριο. Στην πράξη, αυτό σηματοδότησε τη δημιουργία παράλληλης γραμμής εμβολιασμού για άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών.

Από το ρεπορτάζ –παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως- η δεύτερη εμβολιαστική γραμμή, που θα λειτουργήσει από τις 16 Μαρτίου στο Νοσοκομείο Αγρινίου, θα χορηγεί το εμβόλιο της Astra Zeneca. Έτσι επί της ουσίας θα επιλυθεί το πρόβλημα, που είχε ανακύψει με τις αναγκαστικές μετακινήσεις κατοίκων του Αγρινίου στο Θέρμο και το Αιτωλικό για να λάβουν στα εκεί Κέντρα Υγείας το συγκεκριμένο εμβόλιο. Πόσο μάλλον όταν το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν θα περιορίζεται σε μια πολύ συγκεκριμένη και μικρή ηλιακή ομάδα.

Αν όμως και μετά από την εξέλιξη αυτή δεν δούμε να καλύπτεται το… «χαμένο έδαφος» της Αιτωλοακαρνανίας στους εμβολιασμούς και δεν επιταχυνθεί αναλόγως το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τότε μάλλον θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε άλλες αιτίες της υστέρησης της Αιτωλοακαρνανίας.