Αντιπλημμυρικό στον Εύηνο : Νέα εργολαβία από την Περιφέρεια και παράταση στην παλιά

Νέα εργολαβία για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Εύηνο ποταμό βγάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας η διακήρυξη του έργο «Εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Ευήνου», με προϋπολογισμό 5,3 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράταση στην παλιά εργολαβία με υπαιτιότητα του αναδόχου και στο βάθος ποινικές ρήτρες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, επειδή πρόσφατα (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021) τα αντιπλημμυρικά στον Εύηνο που συντηρούνταν από προηγούμενη εργολαβία, παρουσίασαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αστοχία και κατέρρευσε μέρος τους στο ύψος του Τρίκορφου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε λόγω της θεομηνίας να συναινέσει στην παράταση εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων κατά ένα μήνα μέχρι δηλαδή τις 28-3-2021, καθώς επίσης και την παράταση έως τις 28-04-2021 για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης των βλαβών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε σημεία που είχαν εκτελεστεί εργασίες στο πλαίσιο της εργολαβίας. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναγνωρίζει υπαιτιότητα του αναδόχου σε εργασίες του συμβατικού αντικειμένου που θα εκτελεστούν πέραν της 28ης-3-2021, με εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις για τις ποινικές ρήτρες για παραβίαση προθεσμιών του έργου.

Η συγκεκριμένη εργολαβία, με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συμβασιοποιήθηκε το Νοέμβριου του 2018 και είχε αρχική προθεσμία περαίωσης 12 μήνες. Ωστόσο, χαρακτηριστικό των εξαιρετικά αργών ρυθμών προόδου του έργου είναι ότι, όταν άλλαξε η διοίκηση της Περιφέρειας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, δηλαδή περίπου τρεις μήνες πριν τη λήξη της αρχικής προθεσμίας, είχε εκτελεστεί περίπου το 30% του αντικειμένου της σύμβασης. Έκτοτε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν δοθεί στον ανάδοχο διαδοχικές παρατάσεις -τέσσερις συνολικά- ωστόσο μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί περίπου το 75% της σύμβασης.