Ξεκινά να μετρά αντίστροφα η αγορά για το άνοιγμα του τουρισμού

Ξεκινά να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το άνοιγμα του τουρισμού, μετά και την ημερομηνία- στόχο που έθεσε ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης, με την αγορά να προσδοκά πως μέχρι τις 14 Μαΐου αφενός θα έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, οι εμβολιασμοί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις βασικές πηγές εσόδων του εξωτερικού, αφετέρου θα έχει υπάρξει ένα πλαίσιο για την επανεκκίνηση των ταξιδιών.

Πολλές είναι εντούτοις οι παράμετροι που θα κρίνουν την πορεία της φετινής σεζόν: πως θα εξελιχτεί η ζήτηση, ποιες θα είναι οι κρατήσεις από τους tour operators, σε τι επίπεδα θα κυμανθούν οι τιμές, ποιες θα είναι οι τάσεις του εσωτερικού τουρισμού, τι θα γίνει με την αμερικανική αγορά, πως θα ανακάμψει ο συνεδριακός τουρισμός και η κρουαζιέρα.

Ορόσημο είναι η 17η Μαρτίου οπότε αναμένονται τα νεότερα από την Κομισιόν για τη νομοθετική πρόταση για το “Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό” (Digital Green Certificate), που θα καθορίσει πως θα γίνονται τα ταξίδια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ρεαλιστικός στόχος

Το αρχικό στοίχημα για φέτος ήταν η κάλυψη φέτος του 50% του τζίρου του 2019. Όμως, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις επιχειρηματιών του χώρου, το ρεαλιστικό σενάριο πλέον είναι να έχουμε το 40% των εισπράξεων του 2019 (περίπου 8 δισ.), δεδομένου πως έχουν χαθεί οι πρώτοι πέντε μήνες του 2021.
Σημειώνεται πως το 2019 έφερε στο τουριστικό ταμείο 18,2 δισ. ταξιδιωτικές εισπράξεις, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών, με ταυτόχρονο ρεκόρ και στο επίπεδο των αφίξεων. Στον αντίποδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο σύνολο του 2020 βουτιά 76,5% κατέγραψαν, , φτάνοντας τελικά τα 4,28 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 61,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,135 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 66,3% και διαμορφώθηκαν στα 367 εκατ. ευρώ. Πτώση κατά 70,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας μόνο τα 749 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ ήταν ουσιαστικά μηδενικές , στα 83 εκατ. ευρώ. Επίσης στο μηδέν τα έσοδα από τη Ρωσία, στα 14 εκατ. ευρώ.
“Φέτος θα έχουμε μια καλύτερη χρονιά από την περσινή” σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού στο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι “αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση στις κρατήσεις δεν είναι άμεσα ορατή, καθώς στην αγορά επικρατεί ακόμη η μελαγχολία και η απαισιοδοξία. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι στο τέλος οι εκτιμήσεις μου για αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα θα αποδειχθούν ορθές” δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού στο Reuters.

Το πρώτο πλαίσιο

– Οι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα εάν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αντισώματα ή αρνητικό τεστ
– Όλοι οι τουρίστες θα υποβληθούν σε τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως έγινε και πέρσι. Σε περίπτωση θετικού rapid tests, η καραντίνα θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως.
– Όλες οι ανάγκες υγείας, νοσηλεία κ.λπ. – που σχετίζονται με την Covid – θα παρέχονται χωρίς κόστος στους τουρίστες.
– Οι κανόνες, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, θα ισχύουν για όλους.
Σε εξέλιξη βρίσκονται εξάλλου επαφές για διμερείς συμφωνίες με ξένες τουριστικές αγορές στις οποίες έχουν προχωρήσει περισσότερο οι εμβολιασμοί ώστε να ανοίξουν γρήγορα. Το θέμα είναι επίσης είναι τι θα γίνει με την αμερικανική και τη ρωσική αγορά, το ταμείο των οποίων μηδενίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που όμως συνιστούν από τους βασικούς τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού.

πηγή : capital.gr