Σενάρια ανοίγματος για να… περνάει η ώρα

Την Παρασκευή συζητούσαμε για την «ανάσα ελευθερίας» και το άνοιγμα της «βαλβίδας». Έτσι προέκυψε το χθεσινό… ανέβασμα των ρολών για τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων. Όμως οι ουρές των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στον Ευαγγελισμό το Σαββατοκύριακο που πέρασε, άλλαξαν τα σενάρια για το πότε θα πάρουν σειρά λιανεμπόριο, σχολικές βαθμίδες και εστίαση, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι τα πάντα εν μέσω πανδημίας μοιάζουν λίγο – πολύ με κινούμενη άμμο.

Και μπορεί η 29η Μαρτίου να παραμένει στο τραπέζι ως ημερομηνία επιστροφής, ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η 5η Απριλίου μπορεί να είναι η πλέον πιθανή ημερομηνία. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, στις αρχές της δεύτερης εβδομάδας του επόμενου μήνα, θα πραγματοποιηθεί με αυστηρά μέτρα προστασίας. Η μέθοδος του “click away” θα μπορούσε να είναι η αρχή του κύκλου, ωστόσο δε μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο της παρουσίας των καταναλωτών εντός των καταστημάτων.

Το αποτύπωμα των μολύνσεων στην κοινότητα, καθώς και οι “ανάσες” στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι οι δύο παράγοντες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην όποια επανέναρξη των δραστηριοτήτων, ενώ κομβικό κομμάτι της… εξίσωσης θεωρείται πλέον και η πραγματική οικονομία, η οποία βρίσκεται στο όριό της, μετά από πέντε μήνες εφαρμογής είτε χαλαρών, είτε σκληρών παρεμβάσεων.