Στο πλευρό των συμβασιούχων το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Συμβασιούχοι επί 17 (!) χρόνια στις δομές της ΚΟΙ.ΠΑ
Ο Δήμος Αγρινίου θα συνδράμει το νομικό τους αγώνα για τη μονιμοποίηση

Όπως αναμένονταν, ομόθυμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου έλαβε την απόφαση να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων του Νομικού Προσώπου της ΚΟΙΠΑ του Δήμου Αγρινίου, δηλαδή των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) και τα ΚΗΦΗ, που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα πλαίσια του Προγράμματος Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής και ζητούν την μονιμοποίησή τους.

Οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν δικαστικό αγώνα για να μονιμοποιηθούν με το σκεπτικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μάλιστα σε ευαίσθητες δομές. Όπως αναφέρθηκε και από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Νομικό Πρόσωπο της ΚΟΙΠΑ, που παρενέβη στη συνεδρίαση, υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων στο Δήμο Αγρινίου, που εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για 17 (!) συνεχή χρόνια και είναι προφανές ότι υπηρετούν σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συγκεκριμένων κοινωνικών δομών. Από το Σωματείο των Εργαζόμενων στο Δήμο Αγρινίου παρενέβη στη συνεδρίαση και ο πρόεδρος του Σωματείου, Θ. Κομματάς, προς υποστήριξη του αιτήματος των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές. Μάλιστα επικαλέστηκε και απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για να ευοδωθεί ο στόχος της μονιμοποίησης για τους εργαζόμενους.

Από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράστηκαν επαινετικά λόγια για το έργο των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά για το δίκαιο του αιτήματός τους. Ο Δήμος Αγρινίου, όπως αναφέρθηκε και από το Δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου, θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τις νομικές ενέργειες, προκειμένου να δικαιωθεί ο αγώνας τους και έτσι -όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- να δικαιωθεί και η κοινωνία που όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι αποδέκτης του έργου που παρέχουν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια.

Ζητείται παράταση στην κοινωφελή εργασία

Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο απασχόλησε χθες και το ζήτημα της παράτασης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο λήγει για όλους τους δήμους της χώρας το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου. Για το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι υπάρχει αρνητική στάση από την πλευρά της Κομισιόν, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους, αλλά υπάρχουν συζητήσεις με την ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει αφού πιέζουν και οι δήμοι της χώρας, έστω μια ολιγόμηνη παράταση. Σύμφωνα με όσα είπε ο Γ. Παπαναστασίου η ΚΕΔΕ επικαλούμενη την πανδημία και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ανεργία καθώς και το γεγονός ότι το πρόγραμμα κλείνει την περίοδο που συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τις αυξημένες ανάγκες από που προκύπτουν για τους περισσότερους δήμους της χώρας. Η ενημέρωση, που υπάρχει αυτή τη στιγμή μέσω της ΚΕΔΕ – έτσι όπως μεταφέρθηκε από το Γ. Παπαναστασίου- είναι ότι πιθανότατα να υπάρξει μια παράταση δύο – τριών μηνών και όχι μέχρι το τέλος του έτους, όπως ζητείται από την Αυτοδιοίκηση και ίσως υπάρξει νέος κύκλος του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Ο Γ. Παπαναστασίου, αν και παραμείνει επιφυλακτικός για την τελική έκβαση του θέματος, εκτίμησε ότι από βάσει της ενημέρωσης από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών μάλλον προς τα τέλη Απριλίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις και τελικές αποφάσεις για το θέμα.

Τέλος, εκφράστηκε σχεδόν από όλες τις παρατάξεις ότι και σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι καλύπτουν ως επί το πλείστον πάγιες ανάγκες των δήμων. Ωστόσο, λόγω του ΑΣΕΠ και συνταγματικών θεμάτων που ανακύπτουν, δεν είναι εφικτό οι εργαζόμενοι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας να μονιμοποιηθούν. Ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν ψεύτικες ελπίδες στους εργαζομένους σε αυτά τα προγράμματα με στόχους που είναι ανέφικτοι, αντιθέτως εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει κάποια παράταση του προγράμματος, είτε μέχρι το τέλος του έτους, όπως ζητά η Αυτοδιοίκηση είτε μικρότερη.