Στις εγκαταστάσεις της «Ένωσης Αγρινίου» το μεγαλύτερο χτύπημα της σπείρας των Ρομά

Ρήμαζαν αγροτικές αποθήκες, αλλά δεν δίσταζαν να επιδείξουν αγριότητα στις ληστρικές επιθέσεις τους σε βάρος ηλικιωμένων
Αύριο Τετάρτη, τελικά,  μετά από δικονομικό κώλυμα οι απολογίες των συλληφθέντων

Μια σημαντική επιτυχία για την Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας και τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου συνιστά η εξάρθρωση μιας σπείρας Ρομά, που διέπραττε ληστείες και κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 110.000 ευρώ. Το πρωί της Παρασκευής 26/3 μετά από πολύμηνες έρευνες της Ασφάλειας Αγρινίου, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη επτά ανδρών εξαρθρώνοντας τρεις εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονται στη συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών. Συνολικά εξιχνιάστηκαν 2 ληστείες και 39 περιπτώσεις κλοπών.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι ένας από τους συλληφθέντες, μη Ρομά, φέρεται να είναι κοινό μέλος των δύο εγκληματικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα ο εν λόγω άνδρας σύμφωνα με την Αστυνομία, αποτελεί τον συντονιστή και καθοδηγητή στην τέλεση των αξιόποινων πράξεων, χρηματοδοτώντας και παρέχοντας τα μέσα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για να τελέσουν τις αξιόποινες πράξεις τους, ενώ ο συγκεκριμένος φέρεται να είναι αυτός που οι υπόλοιποι συλληφθέντες εκποιούσαν τα κλοπιμαία. Μάλιστα σε που χρησιμοποιούσε ο εν λόγω βρέθηκαν από την Αστυνομία τα περισσότερα κλοπιμαία.

Η σπείρα των Ρομά, όπως πληροφορείται το AγρίνιοCulture.gr είχε δύο «προτιμήσεις». Η πρώτη ήταν να προσεγγίζει μονοκατοικίες, όπου διαμένουν ηλικιωμένα άτομα, στα οποία ασκώντας σωματική βία, αφαιρούν χρηματικά ποσά και κοσμήματα. Και δεύτερη οι κλοπές-διαρρήξεις σε αποθήκες οικιών, αγροκτημάτων ή και επιχειρήσεων, όπου και αφαιρούσαν γεωργικά εργαλεία και μπαταρίες οχημάτων και γενικότερα κάθε τι που μπορεί να εκποιηθεί λόγω της περιεκτικότητας του σε διάφορα μεταλλεύματα, όπως ο χαλκός (καλώδια, σωλήνες κτλ).

Έτσι το μεγαλύτερο «χτύπημα» της σπείρας έγινε, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, πριν από περίπου 15 ημέρες σε αποθήκη της «Ένωσης Αγρινίου» στην περιοχή του ΔΑΚ Αγρινίου, όπου βρίσκονταν υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στις μεγάλες επενδύσεις, που προωθεί ο συνεταιρισμός αυτή την εποχή σε ενεργειακά έργα. Εκεί οι δράστες φέρονται να έκλεψαν 156 στροφεία καλωδίου, μήκους 500 μέτρων το καθένα, που ξεπερνούν σε αξία τις 30.000 ευρώ. Ενώ μαζί με τα υπόλοιπα κλοπιμαία από την αποθήκη της «Ένωσης Αγρινίου» όπως κάποιοι αναμεταδότες δεδομένων και ένα inverter, η λεία των δραστών ξεπερνά τις 40.000 ευρώ και είναι με διαφορά το μεγαλύτερο χτύπημα της σπείρας, που τα κλοπιμαία της πλούσιας δραστηριότητάς της ξεπερνούν συνολικά τις 110.000 ευρώ.

Το σημαντικότερο ίσως, από όσα προκύπτουν από την έρευνα της Αστυνομίας, είναι ότι οι φερόμενοι ως δράστες, μπορεί να είχαν προτίμηση σε τέτοιους είδους υλικά που θα μπορούσαν να τους αποφέρουν αρκετά χρήματα, όμως δεν δίσταζαν να επιδείξουν αγριότητα, ακόμη και αν επρόκειτο να αποσπάσουν κάτι πολύ μικρής αξίας. Είναι χαρακτηριστική μια από τις δύο ληστρικές επιθέσεις σε βάρος ηλικιωμένων, που εξιχνιάστηκαν στα πλαίσια της έρευνας της Αστυνομίας, όταν οι δράστες μιας εκ των εγκληματικών οργανώσεων ξυλοφόρτωσαν άγρια μια ηλικιωμένη στο σπίτι της στην περιοχή του Αγίου Γρηγορίου στο Αγρίνιο, προκειμένου να αποσπάσουν τελικά ένα κινητό τηλέφωνο και δύο κότες… Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα άλλα ευρήματα στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και αρκετά όπλα, μεταξύ των οποίων και ένα πολεμικό όπλο!