Αιτωλοακαρνανία : Και άλλα Κέντρα Υγείας στη μάχη των εμβολιασμών

Μόλις στο 6,8% του τοπίκού πληθυσμού οι εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία
Νέες εμβολιαστικές γραμμές σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι από αύριο

Νέα εμβολιαστικά κέντρα και νέες εμβολιαστικές γραμμές στα ήδη υπάρχοντα φέρνει ο Απρίλιος στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό και άλλων ηλικιακών ομάδων.

Ως γνωστόν, μέχρι στιγμής η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται εξαιρετικά χαμηλά στους εμβολιαστικούς ρυθμούς σε σχέση με τον πληθυσμό της και το μέσο όρο των εμβολιασμών πανελλαδικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στην Αιτωλοακαρνανία έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 19.500 εμβολιασμοί, που αντιστοιχούν σε 6,8% του τοπικού πληθυσμού. Ποσοστό, που δυστυχώς όμως φέρνει την Αιτωλοακαρνανία στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 74 Περιφερειακών Ενοτήτων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι εμβολιαστικές γραμμές που ενεργοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα δεν απέδωσαν ενδεχομένως τα αναμενόμενα, καθώς η ενεργοποίησή τους συνέπεσε με τη σύγχυση που επικράτησε εσχάτως σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων και ιδίως αυτού της AstraZeneca.

Ο Απρίλιος όμως δίνει νέες ελπίδες για επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και στην Αιτωλοακαρνανία, αφού ενεργοποιούνται περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές, αλλά και νέα εμβολιαστικά κέντρα. Ο «χάρτης» των εμβολιαστικών κέντρων της Αιτωλοακαρνανία προσεχώς θα πάψει να έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, που ήταν ευδιάκριτο νωρίτερα, καθώς όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr σύντομα θα ενεργοποιηθούν για τους εμβολιασμούς τα Κέντρα Υγείας Βόνιτσας, Αστακού, Μύτικα και Χαλκιοπούλων. Εξέλιξη που είναι αρκετά σημαντική καθώς πλέον θα πάψει να υφίσταται το «αντικίνητρο» του πληθυσμού από την ύπαιθρο της Αιτωλοακαρνανίας να μετακινείται προς τα κοντινότερα εμβολιαστικά κέντρα είτε αυτό είναι στο Αγρίνιο, είτε στο Μεσολόγγι, είτε στην Αμφιλοχία (για αρκετές περιοχές του Ξηρομέρου και του ορεινού Βάλτου). Παράλληλα νέες εμβολιαστικές γραμμές θα ενεργοποιηθούν τόσο στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου, που αποτελεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας, όσο και στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα οι προτάσεις και η διαθεσιμότητα που έχουν εκδηλώσει οι δήμοι Αγρινίου και Μεσολογγίου, για να συνδράμουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα προσφέροντας χώρους ή ακόμη και υγειονομικό προσωπικό από τις κοινωνικές τους δομές, δεν έχει αξιοποιηθεί από τους αρμοδίους. Ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις προχθές ανακοινώθηκε η δημιουργία προσεχώς mega εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα με 16 εμβολιαστικές γραμμές στις εγκαταστάσεις του νέου λιμανιού της Πάτρας. Την στιγμή που, για παράδειγμα, στο Αγρίνιο λειτουργούν μόνο πέντε εμβολιαστικές γραμμές (μαζί με αυτή που θα ενεργοποιηθεί από αύριο στο Κέντρο Υγείας), ενώ στο Μεσολόγγι υπάρχουν μόλις δύο εμβολιαστικές γραμμές στο Νοσοκομείο (με τη δεύτερη να ενεργοποιείται αύριο).