Με Γαβρόγλου θα έμεναν χωρίς δουλειά, με Παπαναστασίου διεκδικούν τη νομιμοποίηση

Οι θέσεις εργασίας των συμβασιούχων της ΚΟΙ.ΠΑ του Δήμου Αγρινίου «απειλήθηκαν» από τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αλλά οι νέες δομές που δημιουργήθηκαν κατοχύρωσαν το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Η πρώτη απόφαση (ομόφωνη) του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου να αναγνωρίσει ότι οι συμβασιούχοι στο νομικό πρόσωπο της ΚΟΙ.ΠΑ. (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-Αμεα, ΚΗΦΗ) εργάζονται σε θέσεις που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου Αγρινίου, θα αποτελέσει το βασικότερο επιχείρημα των 70 περίπου εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο νομικό αγώνα που ξεκινούν διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους.

Ωστόσο ο Δήμος Αγρινίου και η διοίκηση της ΚΟΙ.ΠΑ. φρόντισαν το προηγούμενο διάστημα πριν υπάρχει η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου φρόντισαν να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν σε αυτές τις δομές του Αγρινίου και οι οποίες «απειλήθηκαν» από την καθιέρωση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΟΙ.ΠΑ. Γιάννης Βασιλείου, μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8», «ο Δήμος Αγρινίου δεν άργησε καθόλου να πάρει αυτή την απόφαση, όπως ειπώθηκε από ορισμένους, γιατί το 2019 αυτοί οι άνθρωποι ήταν στα πρόθυρα της απόλυσης, αφού με το νόμο Γαβρόγλου για την προσχολική εκπαίδευση είχαμε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το 60% των παιδιών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τους 31 συμβασιούχους στους παιδικούς σταθμούς, οι 15 να μην έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας….» «Για να φτάσουμε σήμερα» πρόσθεσε ο Γ. Βασιλείου «να καλύπτουν όντως αυτοί οι άνθρωποι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου Αγρινίου, προχωρήσαμε στη δημιουργία νέων δομών. Τα δύο βρεφικά τμήματα που είχαμε το 2018 πλέον έχουν γίνει επτά και σκοπεύουμε να γίνουν 10 τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δηλαδή, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να μην ανανεώσουμε τις συμβάσεις το 2019 και σήμερα να μιλάμε για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με το δικαστικό αγώνα που ξεκινούν και έχουν στο πλευρό τους τη δημοτική αρχή και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο».

«Δομές που δεν δημιουργήθηκαν ούτε τα 15 προηγούμενα χρόνια»

Μάλιστα ο Γ. Βασιλείου υπογράμμισε ότι η λειτουργία των βρεφικών τμημάτων και νέων δομών, ούτε εύκολη ήταν, ούτε αυτονόητη. «Χρήματα για τα τμήματα αυτά έρχονταν από την ΕΕΤΑΑ και το πρόγραμμα για την «εναρμόνισης της οικογενειακής ζωής» και αρκετοί δήμοι δεν μπόρεσαν να αντλήσουν χρήματα. Στην Αιτωλοακαρνανία, πάλι ο Δήμος Αγρινίου ήταν ο μόνος που άντλησε χρήματα για βρεφικά τμήματα» εξήγησε ο Γ. Βασιλείου τονίζοντας σε αυτή τη προσπάθεια υπήρχε πάντα η ανάλογη δουλειά και συμπαράσταση των υπηρεσιακών παραγόντων της ΚΟΙΠΑ και της τεχνικής υπηρεσίας για να ετοιμαστούν μελέτες κτλ. «Έτσι η ΚΟΙΠΑ κατάφερε να δημιουργήσει τα τελευταία δύο – τρία χρόνια δομές που δεν είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα 15 χρόνια» είπε ο Γ. Βασιλείου.

«Να συμπαρασύρουμε και τους άλλους Δήμους»

Ο πρόεδρος της ΚΟΙ.ΠΑ τόνισε επίσης ότι ο Δήμος Αγρινίου είναι από τους πρώτους δήμους σε όλη την Ελλάδα, που έχει πάρει ανάλογη απόφαση για τους συμβασιούχους. «Δεν μείναμε στα λόγια και κάναμε πράξη αυτό που λέμε όλοι μας και ο Δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου να στηρίξουμε τους εργαζόμενους αυτούς και φυσικά την κοινωνία με τις νέες δομές που δημιουργούμε. Στην Αιτωλοακαρνανία μόνο ο Δήμος Αγρινίου έχει πάρει μια τέτοια απόφαση και ελπίζουμε να συμπαρασύρουμε σε αυτή την κατεύθυνση και τους άλλους Δήμους. Γιατί, πραγματικά η «ομηρία» αυτών των ανθρώπων πρέπει να σταματήσεις. Είναι δύσκολο για μένα ή για το Δήμαρχο να έρχονται κάθε Αύγουστο άνθρωποι, που όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουν τόσα πολλά στις δομές αυτές και να ρωτούν : “θα ανανεωθεί η σύμβασή μου;”»είπε ακόμη ο Γιάννης Βασιλείου.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γ. Βασιλείου :